Публикация

Калцият играе ключова роля за здравината на костите

Храненето е много важно за превенцията на остеопорозата


Най-важната функция на калция в човешкия организъм е структурна. Той е основен участник в изграждането на костната тъкан, за костната плътност, провеждането на нервните импулси и кръвосъсирването.

Ако се храним пълноценно, ние ще доставяме на организма си необходимите количества калций. Недостигът на калций е причина за остеопороза. Плътността на костите намалява, те стават крехки и лесно чупливи.  

Ето какви количества калций са ни необходими:

Бебета до 6 месеца - 400 мг/ дн.
Деца ( 6 мес.– 1г.) - 600 мг/ дн.
Подрастващи (11-24 г.) - 1200-1500 мг/дн.
Жени: Бременни - 1200-1500 мг/дн.  Кърмачки - 1200-1500 мг/дн.
25-50 г. - 1000 мг/дн. в менопауза – 50-64 г.- 1000-1400 мг/дн., постменопауза -

над 65 г. - 1500 мг/дн.

Мъже:25-65 г - 1000 мг/дн.   над 65 г.- 1500 мг/дн

Храни, чрез които си набавяме така нужния калций  са млякото и млечните продукти, които  са и добър източник на белтъчини, витамини и други минерали. Зелените зеленчуци : броколи, къдраво зеле, консервираната риба с меки кости като сардината или/и сарделата; ядките (бадеми, лешници, орехи), също са богати на калций.

Коментари