Публикация

Камшичен удар

Тази статия ще ви помогне да разберете: - причини, симптоми и рискови фактори - как лекарите диагностицират това състояние и какви са възможностите за лечение.

 

Камшичен удар представлява внезапна максимална екстензия  (движение назад на врата), последвана от максимална флексия (движение напред на врата) на шийните прешлени. Пътнотранспортните произшествия на моторни превозни средства са причина номер едно за камшичен удар с нараняване на мускулите, сухожилията, ставните връзки, ставите и дисковете на шийните прешлени.

Какви са причините за това състояние?

Когато главата и шията са внезапно и насилствено  пратени напред и назад, механичните сили на мястото причиняват прекомерен стрес на шийните прешлени. В резултат може да се увреди дискът между прешлените и околните мускули и сухожилия.
Увреждането на диска може да  окаже натиск върху нервите, тъй като те излизат от гръбначния стълб. Натискът или дразненето може да се почувства като изтръпване на кожата, слабост в мускулите или болка по пътя на нерва. Специалистите по здравни грижи наричат ​​това състояние шийна радикулопатия.


Меките тъкани около ставата може да бъдат наранени. Често болката има фасетен характер, т.е. проблема идва от загрубяването на фасетните ставички, които не могат да се плъзгат лесно една спрямо друга.

 

Болки ниско в гърба са често срещани след нараняванията от камшичен удар. Проучванията показват, че е налице значителна електрическа активност в мускулите на гръбначния стълб, когато вратът е екстензиран. Този ефект се увеличава, когато е налице болка във врата, когато става въпрос за стабилизирането на гръбначния стълб.


Резултатът често е  мускулен спазъм като самостоятелна защитна мярка. Повишен мускулен тонус, който предотвратява движението на възпалената става. Може да получите схващане на врата, като резултат.

Рискови фактори

Всяка година около три милиона души изпитват камшичен удар. От тези три милиона души, само около половината, напълно ще се възстановят. За 600 000 от тези лица, ще има дългосрочни симптоми и 150 000 всъщност ще са станали инвалиди в резултат на нараняването.


Има много фактори, които влияят на човек при пътнотранспортно произшествие. Всяки един или повече от следните фактори могат да повлияят на възстановяването:

  • Главата е била обърната в една или друга посока по време на удара (увеличава риска от неврологични болки по рамото);
  • Ударът е дошъл отзад;
  • Предишна болка във врата или главоболие;
  • Предишна подобна контузия;
  • Лош поза по време на удара (главата, шията, гърдите или наклонен напред);
  • Неправилно положение на облегалката за глава;
  • Скорост на удара под 30 км/ч;
  • Да бъдеш на предната седалка;
  • Сблъсък с моторно превозно средство по-голямо от твоето;
  • Носенето на колан (предпазен колан трябва винаги да се носи, но при по-ниски скорости, коланът ще увеличи шансовете за нараняване).

Симптоми

Какви са някои от симптомите на камшичен удар?

  • Болки във врата, която се движи надолу по ръката (радикулопатия);
  • Главоболие;
  • Ниска болка в гърба;
  • Болки в челюстта;
  • Виене на свят.

90% от пациентите, участващи в камшичен тип инциденти се оплакват от болки в шията. Това е най-честият симптом. Болката често се разпространява в горната част на гърба, между плешките, или надолу по ръката. Болка във врата, която отива надолу по ръката, се нарича радикулопатия.

 

Ниска болки в гърба може да настъпи в резултат на нараняванията от камшичен удар.
Болки в челюстта, в резултат на нараняване на темпоромандибуларната става може да се предизвикат болезнени главоболия.


Виене на свят и загуба на равновесие са често срещани явления. Те се причиняват от увреждане на ставите на врата. Когато се съобщава за замаяност, трябва да се разграничава от световъртеж (известен също като доброкачествена пристъпно позиционно замайване),  което е резултат от увреждане на вътрешното ухо.

 

Други симптоми, често докладвани включват, но не са ограничени до: болки в рамото; изтръпване на ръцете, краката или ходилата; лицева болка, умора, обърканост, лоша концентрация, раздразнителност, проблеми със съня, забравяне, зрителни проблеми и разстройства на настроението.


Възможно е да има забавяне на вашите симптоми. Често има 24-72 часово закъснение, за разлика от незабавните симптоми или болки. Не е необичайно за травма на диска,  да остане без болка и незабелязана в продължение на седмици или месеци.
Това , че има минимални или никакви щети по превозното средство, не означава, че не сте ранени. В повечето случаи мпс-тата са без особени щети за разлика от шофьорите им!


Когато видим видими повреди по една кола, това означава, че колата е погълнала по-голяма част от силата и по-малко сила се е  предала на пътника. От друга страна, ако има малко или никакви щети на автомобила, силата не е погълната, а е прехвърлена на водача и пътниците, потенциално води до по-голяма вреда.

Какви са възможностите за лечение?

Когато е възможно, процедури, различни от операция са за предпочитане. Първата цел на тези нехирургичен лечение е да се облекчи вашата болка и други симптоми.

Физиотерапевтите ще работят с вас, за да подобрите движението и силата на врата. Също така се насърчава здравословното поддържане на тялото и позата. Консервативната грижи могат да включват обездвижване и други приложения, физиотерапия.

Обездвижването

На първо място,  физиотерапевта може да предпише обездвижване на шията. Поддържане на врата за кратко време, за да се успокои възпалението и болка. Това може да включва един или два дни на почивка на легло и използването на мека шийна яка.


Яката е подплатен пръстен, който се увива около врата и се придържа от каишка. Мек шийна яка обикновено се използва за първите 24 до 48 часа след контузия на врата, за да се осигури подкрепа и намаляване на болката. Там обикновено няма нужда от твърда яка, освен ако врата не е счупен.

Меки яки не трябва да се носят в продължение на повече от 48 часа без одобрението на специалист. Проучванията показват, че продължително обездвижване може да забави излекуването на хората с увреждания. Слагайки го има тенденция да се отслабват мускулите на врата и намалява чувството на позиция (проприоцепция) на фасетните стави.

Програма за физиотерапия

Лечението протича за период от 2 до 4 седмици в зависимост от тежестта на увредата и скоростта на възстановяване. Пълно възстановяване се постига за около 3 месеца.

Средствата на физиотерапията включват електростимулация, мануална терапия, масаж, шийна екстензия, обучение по отношение на телодържание, подобряване на проприорецепцията и премахване на болката. Лечението продължава до възвръщане на активността от преди травмата.

Как лекарите диагностицират проблема?

Има няколко различни видове тестове, които лекаря може да назначи за предоставяне на информация за  степента на камшичената контузия:

  • Рентгенови лъчи;
  • Магнитен резонанс;
  • Компютърна томография;
  • Миелограма;
  • Костно сканиране;
  • Електромиограма.

Сортирането сериозността на нараняването

Физическият изпит в съчетание с изследванията с изображения, помагат да се определи сериозността или степента на увреждане. Има много различни класификации за определяне на тежестта на травмата.

Лечение

Вашият лекар може да предпише някои видове лекарства, ако нервите са раздразнени или компресирани и имате болки във врата, която се движи надолу по ръката. Тежките симптоми могат да бъдат лекувани с наркотични вещества, като кодеин или морфин. Но тези лекарства трябва да се използват само за първите няколко дни или седмици след проблеми с радикулопатия, защото те водят до пристрастяване, когато се използват твърде много или неправилно. Миорелаксанти може да се предписват, за да се успокоят мускулите на врата. Може да бъде предписвани противовъзпалителни лекарства като аспирин или ибупрофен.

Инжектиране

Болка в резултат на възпаление на ставите могат да бъдат облекчени с инжектиране на анестетичен агент. Вашият лекар може да използва този обезболяващ агент, за да помогне за намаляване или премахване на болката.

 

Коментари