Публикация

Канела - подправката с лечебни свойства

Канела - подправката с лечебни свойства

Египтяните я добавяли в храната, вярвайки, че тя ще им осигури вечен живот и здраво тяло.

 

Ароматът на канела обикновено се свързва с вкусни кулинарни изкушения, доставящи наслада на сетивата. Но освен уханна подправка, канелата от векове е позната с изключителните си целебни свойства.

 

Родината й е Шри Ланка (Цейлов), където се добива от кората на едноименното вечнозелено растение (Cinnamomum verum). Има няколко вида канела, които са със сходни свойства, но „истинската” се разпознава по по-порестата и мека кора, която има ясно очертани слоеве. Използват се не най-горните слоеве на кората, а вътрешните и при мелене се получава по-фин и ароматен канелен прах, който се използва както в кулинарията, така и като основна съставка на лечебни продукти.

 

Още в древен Египет познавали чудотворните свойства на канелата. Египтяните я добавяли в храната, вярвайки, че тя ще им осигури вечен живот и здраво тяло. Канелата е и изключително богата на манган, желязо и калций. Антисептичното й и противовъзпалително действие правят канелата ценен помощник при настинки и вирусни инфекции, които протичат с кашлица, възпалено гърло и водят до намаляване на имунитета. Съчетаването й с други билки я превръща в мощен стимулатор на имунната система.

 

Смесването на мед и канела върши чудеса:

  • при сърдечно-съдовите заболявания;
  • в борбата с холестерола; 
  • в надпреварата с възрастовите изменения в кръвоносната система; 
  • антиоксидантните й свойства укрепват имунната система;
  • успокоява гърлото и спомага възстановяването на организма след вирусни инфекции.

Филийка с мед и канела за закуска е най-добрата профилактика на тези болести, а е и добро допълнително средство към лекарствата, ако човек вече  е хванал някоя от тях. Тази лечебна смес укрепва сърдечния мускул, чисти кръвоносните съдове от нежеланите натрупвания по стените им.

 

Добрата новина е, че не е необходимо непременно да ръсим канела на филия, за да укрепим имунната си ситема, да доставим антиоксиданти на организма си или успокоим болното си гърло, когато сме хванали грип. Достатъчно е да вземем бонбони за смучене Ен-Ти-Тус, където ароматната подправка в синергия с други лековити билки осигурява на възпаленото гърло мигновенно освобождаване от болката.

 

 

Ен-Ти-Тус билкови таблетки - промоция

 

 

 

Коментари