Публикация

Кардиолозите и БЧК продължиха заедно по пътя на здравото сърце

Със събитието „Продължи по пътя на здравото сърце”, което се състоя на 27.09 (неделя) в Южния парк в София, бе даден старт на тазгодишните инициативи по повод Световния ден на сърцето - 29 септември


Със събитието „Продължи по пътя на здравото сърце”, което се състоя на 27.09 (неделя) в Южния парк в София, бе даден старт на тазгодишните инициативи по повод Световния ден на сърцето - 29 септември. Глобалната кампания се организира ежегодно в България от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с Български червен кръст (БЧК).

Въпреки дъждовното време, десетки хора се включиха в събитието и извървяха пътя на здравото сърце, за да подкрепят каузата на ДКБ за превенция от сърдечно-съдови заболявания.

„Целта на събитието е да фокусира вниманието на хората върху това, че 80% от сърдечно-съдовите проблеми са предотвартими с много прости мерки, като повече движение, по-добра диета и липса на цигари. С инициативите по повод Световния ден на сърцето, Дружество на кардиолозите в България цели да предизвика обществен интерес върху проблема със сърдечно-съдовите заболявания, за да може по-малко хора да посещават нашите кабинети”, каза доц.Васил Велчев, председател на Дружеството на кардиолозите в България. „Всеки, който извърви пътя на здравото сърце днес, ще успее да разбере какво може да направи сам за себе си, за да може сърцето му да бъде здраво много дълго време” – допълни още той.

Всеки, който извървя специалния маршрут на „Здравото сърце”, получипоименнаграмота „Посланик на здравото сърце”. 

Част от кампанията за популяризиране на Световния ден на сърцето е и инициативата в офиациалната страница на ДКБ във Фейсбук „Лице на здравото сърце”. Там всеки, който желае може да изтегли картата с маршрута на „здравото сърце”, да се снима с нея, да я качи в своя профил и в страницата на ДКБ, и по този начин да стане „лице на здравото сърце”. Десетки души, сред които и нашата спортна гродост Тереза Маринова, вече са лица на кампанията във фейсбук, която продължава, за да може каузата на Дружество на кардиолозите в България да достигне до колкото се може повече хора.

Коментари