Публикация

Кърмата предпазва от болести

Кърмените бебета боледуват по-рядко и по-бързо се възстановяват след прекарана инфекция.


Много проучвания доказват, че кърмените бебета боледуват по-рядко и по-бързо се възстановяват след прекарана инфекция. Повечето майки са наясно, че кърменето подсилва имунната система на бебето, но малко знаят защо.

“Свързано е с антителата” това е най-честият отговор.

Оказва се, че има много повече неща от антителата ,колкото и важни да са те. Кърмата съдържа буквално хиляди различни компоненти,които по някакъв начин подкрепят имунната система. Някои от тези компоненти са много конкретни и осигуряват защита срещу определени патогени/вурис или бактерия/,докато други имат по широка функция и защитават бебето по много различни начини.

Как кърмата предпазва от инфекции?

Кърмата съдържа достатъчно количество пребиотици и пробиотици.Здравословната смесица от “приятелските “бактерии/пробиотици/в червата е важно за цялостното здраве,тъй като 80% имунната система се намира тук и “добрите” бактерии помагат за отстраняване на бактерии причиняващи различни заболявания.

Пребиотиците са повече от храна за пробиотиците.Съществуват стотици различни видове от тези специални захари-наречени олиго захариди.Млякото на всеки животински вид съдържа определена смесица от тях.

В майчиното мляко са открити 90 различни вида олигозахариди,образуващи над 900 различни химични съединения,всяко от които може да спре инфекция като попречи на определен щам да се посели в чревната стена.За разлика от антителата ,олигозахаридите могат да защитят бебето от вируси и бактерии ,на които майката никога не е била изложена.

Протеините са сравнително малко в кърмата,но пък основната функция на двата основни протеина в майчиното мляко -антитела/имуноглобулин А/ и лактоферин не е хранителна ,а защитна.

Докато антителата са специално насочени срещу един определен патоген,лактоферина действа по-широко.Той може буквално да убива бактерии,вируси и гъбички и има противовъзпалително действие.Тъй като лактоферинът е трудно разградим,той преминава в урината сравнително непроменен и така помага срещу инфекции на отделителната система.Лактоферинът подпомага растежа на “приятелските “бактерии в червата на бебето.

Известни са още много съставки на кърмата,които имат значение за имунната система.Сред тях са алфалактоалбумин,лизозом,липиди,млечни мазнини,нуклеотиди,дефензини,цитокини, хормони, фактори на ръстежа, левкоцити, макрофаги, лимфоцити и др.Незрялата имунна система на бебето разчита на тях.Коластрата -съдържа високи концентрации на много от тези вещества.Имунната система на бебето съзрява през първата година и е по-зряла след две годишна възраст.Но тя не е напълно зряла докато детето не стане на около 6 години.

Какво ще се случи след спиране на кърменето?

За щастие ,ползите от кърменето се запазват за цял живот,защото кърмата съдържа компоненти ,които направляват развитието на имунната система на детето.

Коментари