CredoWeb

CredoWeb

Компания
01:00 / 20 Авг 2008
КНСБ: Не готвим лекарска стачка, възможни са общи протести

"Пред КНСБ не стои въпросът за започване на лекарски протести. Сред членовете на синдиката обаче тече допитване за икономическата ситуация в България и е възможно през септември те да участват в протести, които са свързани не само със здравния сектор, а с положението в страната като цяло " - това заяви пред health.bg д-р Иван Кокалов...

"Пред КНСБ не стои въпросът за започване на лекарски протести. Сред членовете на синдиката обаче тече допитване за икономическата ситуация в България и е възможно през септември те да участват в протести, които са свързани не само със здравния сектор, а с положението в страната като цяло " - това заяви пред health.bg д-р Иван Кокалов, заместник-председател на Конфедерацията на независимите синдикати в България и председател на медицинската федерация към организацията.

КНСБ ще продължи да настоява да бъдат увеличени бюджетните средства за здравеопазване. Според синдикалистите за сектора трябва да се отделят не по-малко от 6 на сто от брутния вътрешен продукт.

По думите на д-р Кокалов, когато се говори за реформа в здравеопазването, целта трябва да бъде до 2012 г. България да достигне равнището на здравеопазването на страните от Европейския съюз.

Съвместно с фондация „Фридрих Еберт” синдикатът организира в началото на септември в Китен дебати за здравната реформа. Дискусиите ще бъдат насочени към функционирането на здравната система.
Сред основните теми ще бъдат качеството на здравните услуги, квалификацията на кадрите, финансирането на сектора.

Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Част от заразените с морбили деца са с фиктивни имунизации, твърди проф. Кантарджиев
Симпозиум по белодробна артериална хипертония(БАХ) се проведе в УМБАЛ "Св. Анна"- София АД