Публикация

Кога лечението с хомеопатия е подходящо?

Консултацията при лекар хомеопат е подходяща за хора от всички възрасти и за множество различни проблеми. Индивидуалният подход е базов при работата на лекаря хомеопат.


Хомеопатията е холистичен метод на лечение, при който се взимат предвид всички индивидуални особености на човека. Назначава се терапия, подходяща за конкретния пациент в момента, в който е потърсил помощ от специалист. Хомеопатичните лекарства действат като енерго-информационни стимули, които повлияват трите нива на нашата същност: физика, емоции и ум. Този тип лечение подпомага естествените оздравителни сили на организма. Целта на хомеопатичната терапия е да се възвърне баланса на всички нива.

Консултацията при лекар хомеопат е подходяща за хора от всички възрасти и за множество различни проблеми. Ако не разпознавате своето състояние в някоя от изброените групи, това не означава, че хомеопатията не е подходящ лечебен метод за вас. Индивидуалният подход е базов при работата на лекаря хомеопат.

Основни групи пациенти, при които е подходящо лечение с хомеопатия:
1. Бебета и деца
Хомеопатичното лечение може да се прилага от първия ден на живота на човека. Бързи резултати от лечението с хомеопатия се наблюдават именно при бебетата и малките деца.
Бебета и малки деца, на които родители не желаят да дават от самото начало алопатични лекарства, а търсят решения, с които да подпомогнат естесвените сили на детския организъм да се приспособи към новата среда. Бебета, при които има трудно никнене на зъби, колики, чести боледувания и други проблеми с адаптацията също се повлияват много добре от назначената индивидуална хомеопатична терапия.
Този лечебен метод е подходящ и за деца, които тръгват на детска градина или на училище и имат нужда от подсилване на имунитета. Консултацията с хомеопат може да се направи и в случаи, когато се проявяват поведенчески проблеми – тръшкане, капризнечене, ревност към по-малък брат или сестра, трудна адаптация в нова учебна среда, агресивно поведение спрямо непознати, избягване на контакти с връстници и др.

2. Тийнейджърите
Проблемната кожа, необяснимите емоционални промени, бунтът – това са само част от нещата, които притесняват подрастващите и техните семейства. В тези случаи от значение е не само индивидуалният подход, но и разбирането на семейните модели и тяхното влияние върху изграждането на личността. В юношеска възраст се появяват някои специфични проблеми, които могат да бъдат леко изразени или да оставят травми за цял живот. Осъзнатото отношение на родителите към периодите, през които преминава подрастващия, е от особено значение. А хомеопатията се явява помощно средство, чрез което да се достигне баланс във взаимоотношенията тийнейджър-родител и тийнейджър-връстници. С хомеопатия могат да се повлияят позитивно изключително сериозни поведенчески проблеми като остри конфликти с родителите, бягство от дома, агресивно поведение, трудно вписване в социалната среда, лъжи и манипулации.

3. Порастналите
Хомеопатията е изключително ефективен метод за превенция на редица заболявания. Онова, което е важно за лекаря хомеопат по време на интервюто, е не само информация за конкретното оплакване, довело пациента на преглед. От значение са и наследствените фактори, специфичните реакции на стресови ситуации и други индивидуални характеристики, които понякога пациентът сам не осъзнава като ключови за състоянието му. Затова и първият преглед при хомеопат продължава понякога повече от час.
Хомеопатията е ефективен метод за лечение на редица остри и хронични заболявания. С индивидуално подбрана терапия се овладяват симптомите на астма, алергии, хронични възпаления от различен характер, сърдечносъдови заболявания, диабет. Освен това може да се използва като метод за подобряване на качеството на живот на пациенти, които са на продължителна алопатична терапия, например след прекарани инфаркт или инсулт, след оперативна намеса, с ракови заболявания и др.
Хомеопатията е приложима и при лечение на автоимунни процеси като тиреоидит на Хашимото, ревматоидни заболявания, псориазис, лупус и др. Във всички изброени случаи от голямо значение е сътрудничеството между различните специалисти и самия пациент, за да се намери най-подходящият начин за лечение. В случаи с напреднала патология се съчетават стандартната и хомеопатична терапия. Целта е да овладее агресивната симптоматика, за да не напредва процесът толкова бързо, а с времето може да се постигне намаляване на дозите кортикостероиди и/или цитостатици и в някой случаи много добро възстановяване на здравето на пациента.
И тук, както и при предходните две групи пациенти, съществуват редица психо-емоционални състояния, при които може да се потърси консултация със специалист хомеопат. Такива са паническите атаки, преминаването през различни стресови състояния, преживяването на загуба, депресиите, конфликтите в семейната и работната среда.

4. Бременните
Бременната жена не е болна, а преминава през едно естествено състояние. Понякога тя изпитва различни неразположения, за които се налага да потърси специализирана помощ. Хомеопатията е безвреден метод, който по най-фин начин подпомага естественото преминаване през промените, които настъпват в женския организъм в този период. Освен това е безценен помощник за справяне с емоционалността на бременната. Можете да потърсите лекар хомеопат и при различни физически оплаквания, които не са пряко свързани с този период – настинки, грипни състояния, проблеми с храносмилането, кожни проблеми, непоносимост към определени хранителни групи и др. Хомеопатията е ефективен метод за грижа за бебето и майката преди, по време и след раждането.

Като всеки лечебен метод хомеопатията има своите предимства и своите ограничения. Важно е да се намери най-доброто лечение за пациента в конкретния момент от живота. Позитивна тендеция е, че все повече хора търсят холистичен подход за превенция и лечение на възникнали здравословни проблеми.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_20615.html

Коментари