Публикация

Когато коремът се бунтува

Оплакванията, свързани със стомашно-чревния тракт най-общо могат да бъдат разделени на две големи групи


Сред основните причини за посещение при лекаря от хора в активна и трудоспособна възраст са оплакванията, свързани със стомашно-чревния тракт. Най-общо те могат да се разделят на две големи групи:

  1. Проблеми, причинени от конкретни заболявания: гастрит, дуоденит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастроезофагеална рефлуксна болест, възпаления и камъни в жлъчния мехур, хронични панкреатити, различни видове колит, полипи в дебелото черво и др. по-редки състояния.
  2. Оплаквания, при които не се открива органичен проблем. Най-често те се дължат на различни видове функционални разстройства – диспепсия, дисбактериоза, синдром на дразнимото дебело черво. Въпреки липсата на органично заболяване в тези случаи състоянието със сигурност нарушава качеството на живота и нерядко става причина за отсъствия от работа и от училище, промяна на планове, лишаване от различни видове храни и т.н.

Болките, спазмите, дискомфортът в корема, чувството на бързо засищане, киселините, нередовният ритъм на освобождаване на червата, подуването, метеоризмът изискват диагностично уточняване в рамките на консултация с лекар, лечение на органичното заболяване, ако се открие такова, и преодоляване на функционалните разстройства с помощта на различни съвременни средства.

Коментари

Живко Тодоров
20 яну 2016 11:36

Много изчерпателна статия. Проблемът е, че е трудно да се намери лекар, дето да ти обърне внимание и да проследи нещата дългосрочно.