Публикация

Кои са най-необходимите вещества при бременност

Кои са най-необходимите вещества при бременност

Комбинация от фолиева киселина, витамин D, йод и докозахексаенова киселина е най-подходяща. Според лекарите приемът трябва да започне още при планиране на бременността, да продължи през целия й период и по време на кърмене


В условията на задълбочаваща се демографска криза успешната бременност и раждането на здрави деца е едно от най-важните неща за всяка нация. Често обаче се оказва, че много от бъдещите майки не знаят как да се държат преди и след забременяване. Не са редки случаите, когато лекарите установяват в напреднала бременност тежки увреждания на плода или заболявания. Сред най-честите проблеми са дефекти на лицето и черепа, увреждания на сърдечно-съдовата система, аномалии на крайниците, мозъчни увреждания, дефекти на външните полови орган, хромозомни заболявания, като синдром на Даун, синдром на Едуардс и много др.


Обикновено те са свързани с вредни навици, като тютюнопушене, употреба на алкохол, използване на наркотици и др. или някои заболявания на майката. Понякога обаче съществена роля играе и начина на хранене и веществата, които жената приема.


Най-важен е приемът на фолиева киселина

 

Причината е, че тя играе съществена роля за развитието на нервната система и за нормалния растеж на плода. Липсата й може да предизвика увреждане на гръбначните връзки на бебето, деформация на мозъка и черепа, анемия и др. Възможно е също така да бъде предизвикано преждевременно раждане.


Фолиева киселина се съдържа в някои плодове и зеленчуци - зелени листни зеленчуци, като спанак, зеле, броколи, и марули, портокали, пъпеши, обогатени зърнени закуски и хляб, бобови култури, семена и ядки. Проблемът е, че трябва да се изядат сравнително големи количества от тези храни, за да се достигне нужния за бременните жени минимум. Това е и една от причините медицинските специалисти да препоръчват приемането на фолиева киселина под формата на хранителна добавка. Жените, които планират да забременеят, трябва да взимат по 400 микрограма, а бременните - по 600 микрограма фолиева киселина с храната.


Много често, хората получават съвет единствено за прием на фолиева киселина, а плодът има нужда и от други вещества.

 

Един от важните химични елементи е йодът

 

Той играе роля в много хормонални процеси и има съществено значение за развитието на нервната, сърдечно-съдовата, половата системи на ембриона, както и на опорно-двигателния му апарат. В началото на 20 век в някои региони на Европа са регистрирани много случаи на кретенизъм или ендемична гуша, като причината е йодният дефицит в почвата. През 20-те години на миналия век в готварската сол започват да се прибавят малки количества йод, в резултат на което тези заболявания постепенно изчезват. В наши дни йодирането на готварската сол е световен производствен стандарт. Заради тенденциите, ориентирани към здравословния начин на живот обаче, много хора са намалили нейния прием или консумират хималайска сол, в която няма йод. Ето защо е препоръчително за бременните жени да си осигурят редовния прием на този химичен елемент чрез хранителни добавки. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва дневна доза йод при възрастни от 150 мкг, а за бременни необходимото количество е 200 мкг.


В случай на недостиг при бременност щитовидната жлеза се опитва да компенсира дефицитът му, което се съпровожда с увеличение на размера й. В резултат жлезата на плода изпитва недостиг на йод и също започва да се увеличава, като създава риск при бебето и при майката да се появи гуша. Ако недостигът на йод продължи, е възможно да се наруши развитието на мозъка на бебето, което да доведе до тежки вродени аномалии, задържане на умственото развитие, кретенизъм, преждевременно раждане, повишена перинаталната и детска смъртност.


В аптеките могат да бъдат открити различни продукти, в които присъстват както йодът, така и фолиеватакиселина. Най-често те са съчетани и с други полезни за бебето вещества, като докозахексаенова киселина (DHA) и витамин D3.


Докозахексаенова киселина играе ключова роля в развитието на нервната система, мозъка и ретината на детето

 

Тя е от групата на Омега-3 мастните киселини и е една от важните съставки на майчината кърма. Изследвания показват, че натурално DHA се съдържа в малки количества в човешкото тяло. Ето защо е изключително важно тя да бъде набавена по време на бременността или преди това. Под формата на храна основно може да се получи от риби, като сьомга, херинга, сардина, скумрия, а също така и някои водорасли. Лекарите съветват да се яде най-малко 150 грама седмично от тези видове риба.


Международната асоциация за изследване на мастните киселини и липидите (ISSFAL) съветва:

 

  • При бременните жени приемът трябва да е около 300 мг на ден;
  • Децата на възраст до 18 месеца трябва да получават 32 мг на ден;
  • Хората над 15 години – 500 на ден.

При малките деца приемът на докозахексаенова киселина помага за проблеми, като хиперактивност. При възрастните тя предпазва от депресия, сърдечносъдови заболявания, ревматоиден артрит, лупус, намалява менструалните болки.

 

 

 


Витамин D3 спомага за изграждането на силна костна система и играе роля в патогенезата на ендокринните заболявания

 

Липсата му се свързва с автоимунния диабет, Болестта на Крон, безплодието при жените, рахит, остеомалация, миопатии и др. Основно може да бъде набавен след излагане на кожата на ултравиолетовите слънчевите лъчи в топлите дни. При някои хора обаче, той не се произвежда в достатъчния количества, поради използваните през лятото слънцезащитни кремове с висок резус-фактор. Според някои изследвания влияние оказва и цвета на кожата, като при по-тъмния, производството му е по-малка.


Според проф. Георги Кирилов от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ сред специалистите няма консенсус за това какви трябва да бъдат установените норми за необходимите количествата на витамин D3 в човешкия организъм. Той отбелязва, че причината е неговата разнородна физиологична функция. По думите му референтните стойности са зависими от приема на витамин D3 с храната, расата и възрастта на индивида, сезона и др.

 

„Указанията за адекватен прием на витамин Д, разработени от авторитетни медицински организации – на IOM и на Ендокринното дружество (САЩ) съществено се различават. Според IOM за индивидите между 9-70 години препоръчваният полезен дневен прием за витамин Д е 600 IU, а след 70 години - 800IU. Понятието – препоръчителен полезен прием се дефинира като внос на витамин Д, който се отнася за 97.5% от здравата популация. Според Ендокринното дружество за да се достигнат серумни нива на 25(OH)Д > 30ng/ml, дневният внос на витамин Д трябва да е поне 1500–2000 IU“, казва проф. Кирилов.

При невъзможност или недостатъчно излагане на ултравиолетови лъчи лекарите препоръчват прием на хранителни добавки, съдържащи витамин D. За оптимално снабдяване с всички необходими за бременната жена вещества може да се използват продукти, които освен витамин D съдържат също така йод, фолиева киселина и докозахексаенова киселина. Според лекарите е най-добре техният прием да започне още при планирането на бременността, през целия й период и по време на кърмене.

 

Коментари