Публикация

Колко вода трябва да пием всеки ден?

4 до 6 чаши вода е идеалното количество


Водата в организма е необходима за преноса на хранителни вещества до клетките, изчистване на организма от бактерии, предотвратяване на дехидратацията, както и възстановяване баланса на течностите, изхвърлени чрез потене, дишане, уриниране. Водата е необходима за поддържане на хомеостазата.

HarvardHealth публикува нови препоръки за прием на вода, предизвиквайки противоречия с дългогодишното правило за 8 чаши вода на ден, което те казват, че не се основава на научни доказателства, а е обосновано предположение за това, от какво се нуждае тялото, за да бъде хидратирано.

Harvard съветва да пиете 30 до 50 унции на ден, което се равнява на около 4-6 чаши вода. Въпреки това, екипът не просто препоръчва вода за пиене в този оптимален стандарт, но и прием на течности под формата на храни като диня, маруля, спанак, и супи.

NB!! Жените, които са бременни или кърмачките, както и спортистите се нуждаят от повече от стандартните шест чаши вода.

Наскоро група от експерти от цял свят прави проучване, публикувано в Clinical Journal of Sports Medicine, че пиенето на вода отвъд жаждата може да бъде опасно за вашето здраве. Спортистите са с най-голям риск от повишен прием на вода поради многото физически упражнения. Повишеният прием на вода е свързан с хипонатриемия – състояние, което се случва, когато бъбреците бъдат „наводнени“ от големи количества вода, която не може ефективно да се обработи. Нивата на натрий в човешкото тяло намаляват и не са в състояние да балансират количеството вода, което в крайна сметка води до подуване на клетките, а при тежки случаи – до смърт.

Как мозъкът обработва Жаждата?

"Използвайки вродения механизъм на жаждата да ръководи консумацията на течности е стратегия, която трябва ограничи пиенето в излишък и развитието на хипонатриемия като същевременно осигурява достатъчно течност, за да се предотврати прекомерната дехидратация", в съответствие с насоките, публикувани в Clinical Journal of Sports Medicine.

Излишният прием на течности може да се избегне в зависимост от това дали слушате тялото си и разпознавате кога сте жадни. Жаждата е един от основните инстинкти за оцеляване, тъй като тя изпълнява няколко важни функции на организма, според Society of Neuroscience.

Инстинктът да се пие вода ни държи живи. Възрастните не могат да оцелеят в продължение на повече от седмица без вода, а децата могат да не преживеят период от няколко часа, ако са в нагрята кола, според ScientificAmerican. Жаждата се регулира чрез принципа на отрицателната обратна връзка от органи и други части на тялото. Като този цикъл отслабва при някой хора на възраст, което би могло да изложи възрастното население в риск от дехидратация и множество други здравни проблеми.

Източник:

Winger J and Hew-Butler T. Statement of the Third International Exercise-Associated Hyponatremia Consensus Development Conference, Carlsbad, California, Clinical Journal of Sport Medicine. 2015.

Коментари