Публикация

Консервите водят до хормонален дисбаланс

Това установиха учените


Консумацията на консерви в последните десетилетия е силно завишена. Това накара американски учени да проведат сериозно изследване за ефектът, който оказват консервираните храни върху здравето на човека.

Изводите са стряскащи: консервите провокират диабет, сърдечносъдови заболявания и хормонални нарушения. 

В експеримент, проведен от специалисти от Станфордския университет  взели участие 8 хиляди души, които редовно употребявали консерви. Анализите на кръвта и урината им показали, че една порция консервирана храна повишава концентрацията на бисфенол в организма с 24%. Това химично съединение има структура, подобна на естрогена, и може да предизвика хормонални разстройства.

Припомняме, че от 2010 година бисфенолът е забранен в много държави по света. 

Източник:jivotatdnes.bg

Коментари