Публикация

Контрацепция след раждане

Важно е да има висока степен на образованост, комуникация, качествена профилактика, точно направен преглед и правилна преценка.


При избора на контрацептив след раждане е определящо дали жената кърми или не.

Ако жената не кърми, тя може да започне приемането на контрацептиви 21-28 дни след раждането. На база на своя гинекологичен статус и след консултация с лекар, може да избере някой от следните методи:

  • комбинирана орална контрацепция;
  • интраутеринна спирала (тя може да бъде поставена и непосредствено след раждането);
  • контрацепция с трансдермален пластир;
  • имплант под кожата (действа 3 години).

Не е необходимо да се изчаква с контрацепцията, освен ако няма медицинска, следродилна причина за отлагането.

Ако жената кърми, е много важно да знае, че по време на лактационния период може да липсва менструален цикъл – лактационна аменореа. Това не означава бременност или липса на такава и не предпазва жената от зачеване. В действителност при кърмене 6 и повече месеца, възможността за зачеване е по-малка. Необходимо е периодично да се правят профилактични прегледи. Процесите в женското тяло, като овулация, настъпват дори и без менструално кървене.

Изборът в този случай не е на комбиниран орален контрацептив. Единсвен вариант са съдържащите прогестaгени хормонални препарати. Родилката може да започне прием най-рано след 4 до 6 седмици от раждането. Препоръчва се контрацепция като:

  • локалните спермицидни овули, гелове, таблети;
  • презервативи, диафрагми;
  • маточни спирали (хормоналните маточни системи могат да се избягват в началото);
  • календарен метод и прекъснато полово сношение (не дават достатъчно висока степен на защита от бременност).

Методите на контрацепция са изключително много. При добра комуникация и доверие между лекаря и пациентката се достига до най-подходящия в конкретния случай.

Важно е да има висока степен на образованост, комуникация, качествена профилактика, точно направен преглед и правилна преценка. 

Коментари