Публикация

Костни метастази при рак на простатата вече могат да се лекуват по нов метод

Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска” предоставя уникална възможност за комплексно изследване, което съчетава стандартната позитронно-емисионна томография (ПЕТ) с контрастна компютърна томография


Нов метод за терапия на костни метастази при пациенти с карцином на простатата стартира пилотно в УМБАЛ „Александровска”. Radium 223 е пръв по рода си лекарствен продукт за лечение на костни метастази от простатен карцином. Изотопът има не само симптоматично, но и действително терапевтично действие, водейки до редуциране на броя и обема на костните промени. Препаратът бе пилотно и успешно приложен в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска”, която единствена в страната притежава лиценз за извършване на тази дейност.

Radium 223 е първият алфа-емитиращ лекарствен продукт със силен противотуморен ефект. Чрез лечебно действие директно върху костните метастази, лекарственият продукт води до удължаване на общата преживяемост и на времето до симптоматични скелетни събития, намаляване на болката и подобряване на качеството на живот. Данните от проучванията показват, че Radium 223 има много добър профил на безопасност. Това позволява да се прилага в стационарни условия, а на пациентите да се приберат вкъщи веднага след инжектирането, без ограничения по отношение на контакти с други хора. Благодарение на иновативния механизъм на действие, Radium 223 може да предложи нов стандарт за лечение на пациенти с простатен карцином, които са развили костни метастази.

Лекарственият продукт все още не е включен в Позитивния списък на НЗОК и се заплаща изцяло от пациента. Телефонът за информация е 02/ 9230 561.

НОВА МЕДИЦИНСКА УСЛУГА В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА”

Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска” предоставя уникална възможност за комплексно изследване, което съчетава стандартната позитронно-емисионна томография (ПЕТ) с контрастна компютърна томография (KT с контрастно усилване). Тел. за информация: 02/ 9230 561.

Началникът на Клиниката по нуклеарна медицина доц. Валерия Хаджийска обясни, че методът усилва качеството на образа, носейки пълна и комплексна диагностична информация, благодарение на допълнителните данни, получавани чрез въвеждането на интравенозния контраст. Протоколът е разработен от екипа на клиниката и вече успешно се прилага при пациенти с определени показания. Намеренията на екипа на доц. Хаджийска е до два месеца тази дейност да се въведе за всеки преминал пациент, каквато е рутинната клинична практика в европейските центрове от дълги години.


Коментари