Публикация

Кожни проблеми през лятото – съвети от дерматолога на МБАЛ Доверие д-р Марияна Венелинова

Кожни проблеми през лятото – съвети от дерматолога на МБАЛ Доверие д-р Марияна Венелинова

„Слънцето е приятел на повечето от хората, но за съжаление напоследък слънчевите лъчи са по-агресивни към кожата отколкото полезни“ – констатира в интервю в ефира на една от водещите телевизии, дерматологът от болница Доверие д-р Марияна Венелинова


Трябва да балансираме ползите от слънцето и неговата  вреда, каза също тя в проведеното интервю. Слънчевите лъчи са агресивни, защото нашето излагане на слънце е агресивно – прекараното време навън през лятото в определени часови пояси, без да сме избрали правилно нашата фотозащита води естествено до това, че слънцето ни отмъщава – напомни д-р Венелинова.

 Фотопротекцията е нещо, за което алармират всички дерматолози и тя е задължителна за всеки тип кожа. Нейното приложение трябва да е ежедневно и е важно какъв  фактор на защита ще изберем. Освен това е важно много внимателно да проверим дали фотозащитните продукти защитават от двата типа лъчи – ултравиолетови А и ултравиолетови Б лъчи , да нямат алергени, да създават минерален екран, да бъдат без емулгатори, без ароматизатори и разбира се, с висок фактор. Особено внимание трябва да обърнем  към децата – посъветва още д-р Венелинова, напомняйки, че те не трябва да бъдат излагани на слънце между 11:00 и 16:00 часа. Освен това, трябва  да носим широки дрехи, слънчеви очила, шапки, а фотозащитата трябва да се прилага постоянно, независимо колко време стоим на слънце.

 Относно пигментите и бенките, които се появят през лятото – д-р Венелинова заяви, че пигментацията  може да се контролира и в повечето случай пигментните петна депингментират с определени продукти, но съвсем друг е въпросът при бенките. При тях трябва да се следят определени промени, като големината на бенката, пигментацията, промяна на цвета при бенката, кървене, промяна в дебелината , дали е раздразнена и при проява на някои от тези симптоми е задължително посещението при дерматолог. Чрез дерматоскоп   дерматолозите може внимателно да следят и да предотвратят злокачествени заболявания на кожата. Освен това д-р Венелинова обяви, че всяка година в определен ден в болница Доверие се провеждат безплатни прегледи Евромеланома с цел профилактика на рака на кожата и всеки желаещ може да се включи. Относно появата на луничките, тя констатира, че те често се появят отново поради излагане на слънцето и липсата на фотозащита.

  

Д-р Венелинова обърна особено внимание и на алергиите към слънцето и кожните заболявания, които се активират през лятото. Тя подчерта, че слънчевата алергия се появявa при хора, които са предразположени, но при нея трябва да се започне с профилактика с антихестаминови препарати няколко дни преди излагане на слънце. Ако трябва да направим разлика между слънчеви алергии и изгаряния, то основната е, че алергиите се появяват по цялото тяло, а изгарянията само на места, които имат слънчева експозиция. Освен това, съществуват и алергии при ухапвания от насекоми,  при които, ако реакцията не е силна може да се третират  елементарно с антихистаминови препарати и в някои случай кортикостероиди, разбира се предписани от лекар и то за кратко време.

 Относно хидратацията на кожата и организмът, д-р Венелинова посъветва всички да пият 2 литра вода на ден, да се консумират плодове с високо съдържание на вода като марулите, ягодите и малините, да се използват хидратиращи кремове, съобразени с вида на кожата, които да запазят воднолипидният слой на кожата, които не позволява изпаряването на водата от кожата.     

   Цялото интервю с дерматолога на МБАЛ Доверие, д-р Венелинова и полезните й съвети относно кожните заболявания през лятото, може да видите на следния линк: 

https://www.facebook.com/892892987410413/videos/1282295008470207/

 

Коментари