Публикация

Лечебна марихуана едва не уби болен мъж

Варненецът си поръчал капсулите по интернет


41-годишен варненец оцеля на косъм, след като решил да се лекува с канабис, съобщи началникът на клиниката по токсикология във Военноморска болница доц. Снежа Златева. Мъжът страдал от амиотрофична латерална склероза, заради която имал лека пареза на ръцете. Потърсил лек в медицинската марихуана, като си поръчал по интернет капсули за пиене и за ректално приложение.

Още след първата доза, която приел според указанията, обаче се наложило спешно да бъде откаран в болница. Постъпил там в тежко състояние - дишането му било увредено, не можел да говори, имал мускулна парализа и изпаднал в колапс. След денонощие реанимация бил върнат към живота. Токсико-химичен анализ на капсулите показал, че те са приготвени от растителна марихуана с висока концентрация на активно вещество.

"Няма медицински показания, при които канабисът да е полезен. Напротив, той атакува най-силно имунната система, а при болни хора ефектът направо може да е фатален. Затова съм категорично против идеите за легализиране на лечебната марихуана", категорична бе доц. Златева. Това е вторият за последния месец случай, в който токсиколозите спасяват живот след отравяне с хапове, поръчани по интернет.

Преди десетина дни в клиниката лекували 17-годишно момиче, опитало да сложи край на живота си с поръчани чрез сайт сънотворни. За случая е уведомена полицията, уточни доц. Златева.

Коментари