Публикация

Лекари: Суши със сурова риба може да е заразено с паразити

Лекари: Суши със сурова риба може да е заразено с паразити

Симптомите са силна болка, повръщане и треска. Изчезват след изваждането на паразита


Суши, което е направено със сурова риба, може да е инфектирано с паразит, наподобяващ червей, предупреждават лекари. Той се прикрепя към червата на човека, като причинява силни болки, повръщане и треска, обясняват специалистите в британското медицинско списание BMJ.

В изданието е публикувано подробно описание на медицински случай – 32-годишен мъж, който преди това не е имал здравословни оплаквания, е приет в болница в Лисабон, Португалия.  Симптомите на пациента са трудни за диагностициране.  След като лекарите го разпитват подробно, мъжът им разказва, че наскоро е ял суши.

Симптомите са силна болка, повръщане и треска. Изчезват след изваждането на паразита

Не всяко суши се прави със сурова риба, по-голямата част от него е термично обработено.  Друга популярна храна в японската кулинарна традиция обаче – сашими, се прави основно със сурова риба.

Лекарите пуснали сонда с камера в горната част на червата на пациента и открили паразит, прикрепен към вътрешността им.  Именно той причинявал силна болка в горната част на стомаха, повръщане и треска в продължение на около седмица, пишат лекарите.  

Паразитът в червата на пациента, който ял сушито.
Паразитът в червата на пациента, заснет от камерата.
Снимка: Сп. BMJ

След като те отстранили паразита със специален вид мрежа, симптомите на пациента изчезнали моментално. 

Повечето подобни случаи в медицинската литература са от Япония заради популярността на суровата морска храна там, отбелязва списанието BMJ.  Традицията в яденето на сурова риба обаче все повече се разпространява и в западните страни.  Това води и до разпространението на болестта анисакиасис, предупреждават специалистите.

Лекарите предупреждават, че паразитът анисакис, който е причинителят на заболяването,  се свързва с редица здравословни проблеми. Пациентите могат да получат различни алергични симптоми. Стомашно чревните симптоми включват стомашна болка, гадене и повръщане и усложнения като кървене при хранене, запушване на червата, перфорация и перитонит. Възможно е да се появи и слаба треска. 

Коментари