Публикация

Лекари в „Св. Марина“ върнаха нормалното дишане на тримесечно бебе след сложна ендоскопска операция

Лекари в „Св. Марина“ върнаха нормалното дишане на тримесечно бебе след сложна ендоскопска операция

​Лекарски екип от УМБАЛ „Св. Марина"-Варна извърши сложна ендоскопска операция на тримесечно момченце с вродена тежка ларингомалация


Лекари в „Св. Марина“ върнаха нормалното дишане на тримесечно бебе след сложна ендоскопска операция

​Лекарски екип от УМБАЛ „Св. Марина"-Варна извърши сложна ендоскопска операция на тримесечно момченце с вродена тежка ларингомалация. Това е състояние, което при леки форми се проявява със звук от ларинкса при вдишване, наричан стридор. В конкретния случай, обаче, състоянието е тежко и деформацията на ларинкса затруднява съня, храненето и дори нормалното дишане на малкия пациент, което налага извършването на сложната операция. Към момента това е най-малкият пациент като възраст, ръст и килограми с подобно заболяване от многото случаи, успешно оперирани в УМБАЛ „Св. Марина". Изключително малките анатомични размери на тримесечното бебе са най-голямото предизвикателство пред опитния екип оториноларинголози и анестезиолози.

Самата интервенция е извършена по оригинална методика с използване на ултразвуков инструмент, разработена от доц. д-р Николай Сапунджиев от клиниката по УНГ болести. Предимствата са, че безопасността е на много високо ниво и позволяват бързо възстановяване на пациента. Ултразвуковите микроножици се използват с подобен успех при още много други оперативни интервенции в областта на УНГ и главата и шията и вече са предизвикали интереса на специалистите на медицински конгреси в чужбина.

„На практика при това бебе ултразвуковите микроножици ни позволиха да оперираме спокойно ларинкса, който е с размерите на гумичка на молив. Успяхме да осъществим безкръвна ендоскопска операция. Това високотехнологично оборудване оправда за пореден път инвестицията в него. Детето възстанови нормалното си дишане веднага след интервенцията. В следващите дни на проследване нямаше абсолютно никакви проблеми.",  коментира доц. Сапунджиев.

Малкият пациент с победоносното име Виктор бе опериран на своя имен ден - празникът на Свети великомъченик Мина - покровителят на семейството. Благодарение на комплексните грижи на педиатри, оториноларинголози и анестезиолози от УМБАЛ "Св. Марина" и високотехнологичното оборудване в болницата, днес той вече диша спокойно и е у дома при семейството си.

 

Коментари