Публикация

Летните вируси обичат морето и мръсните ръце

Летните вируси обичат морето и мръсните ръце

Дългоочакваната ваканция може да се превърне в неочаквано и неприятно преживяване

Основната опасност, която ни дебне по морските курорти, са летните стомашно-чревни вируси. Те атакуват деца и възрастни, но най-застрашени са малчуганите, при които обезводняването настъпва бързо.

 

Вирусите попадат в организма през устата или по въздушно-капков път, размножават се в червата и нарушават работата на стомашно-чревния тракт, а понякога по кръвен път достигат до различните органи и предизвикват по-големи усложнения. Разпространяват се на места с висока концентрация на хора и се причиняват от неспазването на добра хигиена, консумирането на замърсена вода или храна, както и посещението на водни басейни със съмнителна чистота.

 

 

Основни симптоми на летните вируси са:

  • гадене;
  • повръщане;
  • стомашно разстройство;
  • температура;
  • отпадналост;
  • главоболие;
  • липса на апетит.

Детският организъм може да успее да се пребори с неприятните симптоми чрез приемането на повече течности, лекият хранителен режим и с прием на пробиотик. При някои деца обаче се стига и до дехидратиране на организма в резултат на загубата на течности от повръщане и диария. В тези случаи медицинските специалисти препоръчват да се потърси лекарска помощ и детето да бъде включено на система.

 

 

Как да се предпазим семейството и децата от летните вируси по време на почивка

Ето някои превантивни мерки, чрез които детският организъм може да се пребори с вирусите и да не допуска те да се развиват и усложняват:

 

  1. Давайте на детето повече вода, но НЕ чешмяна! Внимавайте с айряна и таратора, които също се приготвят с вода от чешмата.
  2. Мийте ръцете си и тези на детето често и ВИНАГИ след посещение на тоалетна! Вирусите често се предават по фекално-орален път чрез недобре измити ръце.
  3. Почиствайте и измивайте добре плодовете и зеленчуците! Никога не се знае къде и как са съхранявани, а също кой ги е пипал преди вас.
  4. Не купувате храни със съмнителна хигиена и качество! Понякога уличната храна е примамлива и апетитна, но колко пъти видяхте продавачът да мие ръцете си, след като е взел пари от предишния клиент…
  5. Приемайте витамини под формата на плодове, зеленчуци и различни комплексни таблетки! Те ще засилят защитните сили на организма срещу различни външни влияния.
  6. Заедно с детето направете един профилактичен курс с пробиотици! Пробиотиците възстановяват стомашно-чревната флора и помагат за предпазването от неприятните вируси. 

 

Коментари