Публикация

Малкият Байрям все пак ще замине за трансплантация в Германия

Уволняват директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ?


Деветгодишният Байрям Али, който се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, ще замине ще се лекува в Германия, съобщава bTV.

Момчето беше одобрено от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца през ноември 2016 г. и трябваше да постъпи в чужда клиника в началото на тази седмица. Министерството на здравеопазването обаче спря заминаването му, съобщавайки, че интервенцията може да бъде извършена тук. Решението за това е взето на база становищата на трансплантолозите проф. Любомир Спасов от болница "Лозенец" и проф. Петър Панчев от УМБАЛ "Александровска".

Днес детето, което страда от хронична бъбречна недостатъчност и от две години е на хемодиализа, постъпи в болница „Лозенец“ в София. 

След продължил повече от четири часа консилиум от лечебното заведение са уведомили бабата и дядото, че детето ще бъде изпратено за операция в Германия.

Все още няма дата кога ще се случи това, но семейството е получило уверението, че пътуването ще е в най-кратки срокове, предвид тежкото състояние на момчето.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха за bTV, че проф. Владимир Пилософ ще бъде освободен от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. На страницата на ведомството няма официално публикувана информация за уволнението.

Проф. Пилософ научи от медиите за решението. Той заяви, че не е запознат с мотивите на министерството и никой не е водил разговори с него.

През април 2016 г. той беше назначен на поста след показни арести на предишното ръководство и твърдения за злоупотреби, които до момента не са доказани.

Коментари