Публикация

Маруся Любчева поиска помощ от ЕС за осигуряването на плодове в училищата

България се нуждае от финансовата подкрепа на ЕС, за да приложи програмата за консумация на плодове в училищата...


България се нуждае от финансовата подкрепа на ЕС, за да приложи програмата за консумация на плодове в училищата.
Такава позиция изрази в Европейския парламент българската депутатка Маруся във връзка с европейската програма за подобряване на ученическото хранене чрез предлагане на плодове в учебните заведения.

„В България съществува субсидирана от държавата програма за организирано ученическо хранене, но тя не е в състояние да покрие нуждите на всички ученици и една помощ от общността ще бъде изключително полезна.” – заяви Маруся Любчева.

Според нея, наред със създаването на здравословни хранителни навици, програмата ще помогне за профилактиката на редица здравословни проблеми, възникващи вследствие на неправилното хранене. Тя ще даде алтернатива на модела "fast food", който е популярен сред подрастващите.

„Има достатъчно специалисти, които ще определят подходящите видове плодове, съобразявайки се със съответните критерии.” – уточни Маруся Любчева.

Тя подчерта, че плодовете, които ще се предлагат в училищата, трябва да бъдат екологично чисти и че трябва да се следи за ефективното прилагане на програмата.

Коментари