Публикация

Мазнините носят риск от Алцхаймер

Честата консумация на мазни храни може да доведе до Алцхаймер, твърдят учени. Повишеният прием на Омега-3 предпазва от дегенеративната болест.


Учени от Université Laval са направили изследвали как мазнините влияят на зоните в мозъка, в които се развива болестта на Алцхаймер.

Високото съдържание на мазнини в менюто на хората от индустриалните страни повишава опасността от развитие на Алцхаймер, съобщава Neurobiology of Aging.

Промяната в обмяната на веществата, предизвикана от наситените мазнини в храната, оказва ефект върху мозъчните процеси. Ниското съдържание на Омега-3 в хранителния режим също носи риск от Алцхаймер.

Специалистите препоръчват да се намали количеството на наситените мазнини и да се увеличи приемът на Омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето от инфаркт, намаляват кръвното налягане, потискат възпаленията.



Коментари