Публикация
Мазнините носят риск от Алцхаймер
Честата консумация на мазни храни може да доведе до Алцхаймер, твърдят учени. Повишеният прием на Омега-3 предпазва от дегенеративната болест.
Учени от Université Laval са направили изследвали как мазнините влияят на зоните в мозъка, в които се развива болестта на Алцхаймер.
Високото съдържание на мазнини в менюто на хората от индустриалните страни повишава опасността от развитие на Алцхаймер, съобщава Neurobiology of Aging.
Промяната в обмяната на веществата, предизвикана от наситените мазнини в храната, оказва ефект върху мозъчните процеси. Ниското съдържание на Омега-3 в хранителния режим също носи риск от Алцхаймер.
Специалистите препоръчват да се намали количеството на наситените мазнини и да се увеличи приемът на Омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето от инфаркт, намаляват кръвното налягане, потискат възпаленията.
Коментари