Публикация

МЕКО ДЕЙСТВАЩИ ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ ПОМАГАТ В ПО-ЛЕКИТЕ И ХРОНИЧНИ СЛУЧАИ НА ИНТОКСИКАЦИЯ

Тук ще се спра на няколко стандартизирани растителни екстракта, за които има категорични научни данни, че подпомагат естественото пречистване на различни органи и системи.


 

 

В стандартната медицинска практика се обръща внимание предимно на остро и тежко протичащите екзогенни и ендогенни интоксикации. Съответно, терапията им е специализирана и включва медикаменти и процедури, които не са предназначени за ползване в по-леките и хронични случаи. Обаче, от превантивна гледна точка, последните представляват особен интерес, тъй като чрез евтини и безопасни природни средства е възможно често да се постигне стабилизиране и намаляване на общата морбидност в по-далечна перспектива.

Тук ще се спра на няколко стандартизирани растителни екстракта, за които има категорични научни данни, че подпомагат естественото пречистване на различни органи и системи.

Андрографисът (Andrographis paniculata) притежава мощно имуностимулиращо, хепатопротективно и жлъчегонно действие, дължащо се основно на цикличния дитерпеноиден лактон – андрографолид. Проучване в Индия върху 20 пациенти с инфекциозен хепатит А показва, че след лечение с 200 mg екстракт от Андрографис по два пъти на ден 80% били стабилизирани, а 20% показвали подобрения спрямо симптомите, като 90 на сто от тях си възвръщат апетита, а 83 процента били облекчени от невротична депресия. Ефектът на Андрографиса върху черния дроб се дължи на няколко специфични характеристики:

  • като антиоксидант, билката предпазва черния дроб от токсичността на липидната пероксидация, която разрушава клетъчните стени на клетките около органа. Друго проучване показва, че естракт от Андрографис е способен да възпрепятства формирането на свободни радикали като супероксиди, хидроксилни радикали, азотен оксид;
  • в ред проучвания демонстрира добри резултати при намаляване на вредата от етилови натравяния;
  • способен е да подобри действието на важни цитохроми като P3A4, P2C9, P2D6, P1A1 и P2B6;
  • подпомага функцията на жлъчката.

Според изследване от 2011 г. (подкрепено и от други научни разработки) екстрактът от Андрографис предлага защита срещу хепатотоксичност, предизвикана от парацетамол. В същото време тайландско проучване показва, че когато се прилага заедно с парацетамол, Андрографисът може значително да намали тежестта на общите симптоми на грипа и да предизвиква по-бързо подобряване от приема само на парацетамол.

Леспедезата (Lespedeza capitata) е богата на катехинови танини, катехоли и флавоноиди, идентифицирани като O-гликозиди и C-гликозиди, които определят действието на билката върху азотемията. Тези гликозиди са устойчиви на хидролиза и имат дълготрайно диуретично действие. Леспедезата има уникален механизъм за почистване на кръвта от токсини и прекомерни количества плазмени протеини. За разлика от почти всички други лечебни растения, които само промиват отделителните органи, активните съставки на Леспедезата подобряват функцията на самите гломерули. Лескапитозидът действа върху увредената нефронна тъкан чрез намаляване на свръхекспресията на ядрения фактор капа-Б и увеличаване на металопептидазната (MMP-9) протеин експресия.  Отлични резултати са съобщавани при пациенти с извънбъбречна азотемия и постинфекционен остър бъбречен нефрит,добри - при подостър и хроничен нефрит, и недостатъчни - при пациенти с краен стадий на хроничен нефрит, при които са настъпили големи лезии на бъбречния паренхим.

Мащерката (Thymus vulgaris) се използва ефективно при широк спектър белодробни и храносмилателни проблеми. Тя притежава отхрачващо, спазмолитично и бактерицидно действие, дължащо се основно на етерични масла (тимол, карвакрол и др.). Проучване показва, че карвакролът притежава сериозно антибактериално действие срещу патологичните бактерии (Bacillus subtilis,Enterobacter cloacae, Escherichia coli O157:H7, Micrococcus flavus, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, S. epidermidis, S. Typhimurium и Staphylococcus aureus). Влияе върху биосинтеза на простагландините и намалява възпалителните реакции. Екстрактът от мащерка притежава спазмолитично действие и увеличава цилиарната активност. Това предполага по-бързо елиминиране на секретите и бактериалните токсини, дериватите на тютюна и атмосферните замърсители.

Проучване върху 25 български билки с приложение в медицината показва, че екстрактът от Мащерка е силен антиоксидант.

Репеят (Arctium lappa) притежава потогонно, диуретично и липотропно действие. Укрепва съединителната тъкан.Полиацетиленовите съединения и арктигенина 11 в Репея притежават антимикробно и противовъзпалително действие.Активните вещества от корена от Репей стимулират отделянето на отпадъчни продукти от кръвта и потока на лимфата. Комплексното въздействие на екстракта от Репей се е оказало резултатно при алергични кожни заболявания, гнойни инфекции, себорея и някои форми на екзема и псориазис.

Органичен Селен (L-селенометионин от мая)

Селенът е основен клетъчен протектор - важен елемент от антиоксидантната защита. Влиза в състава на глутатион пероксидазата - ензим, обезвреждащ свободни радикали, с които много други антиоксиданти не могат да се справят.

Недостигът на Селен не само намалява имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но води и до сърдечносъдови, ендокринни, онкологични заболявания. В организма, лишен от този защитен микроелемент, се натрупват тежки метали, като олово, кадмий, живак; повишава се токсичността на тютюневия дим и неблагоприятната градска среда, контаминирана с отработени автомобилни газове. Селенът предпазва от увреждане черния дроб, засегнат от токсични или инфекциозни нокси, подобрява състоянието при себорея и други кожни заболявания.

По данни на научния институт по онкология на САЩ, при пациенти, приемащи профилактично микродози Сeлен, смъртността при най-разпространените онкологични заболявания (на белите дробове, простата, дебелото и правото черво) се намалява с 49%.

Вече е налице достъпен български продукт, който комбинира действието на споменатите пет фитоекстракта - „ДетоксиФайв“. Депуративното и детоксиниращото му действие се съчетават с общ обменно и имунорегулиращ ефект, антиоксидантен потенциал и адаптогенни механизми за повишаване устойчивостта към различни патогенни фактори от околната среда и вътрешната среда на организма. Продуктът може да се използва както за първична превенция, така и за вторична профилактика, при постигната ремисия на разнообразни локализирани и системни патологии. Особено е препоръчителна употребата му след употребата на тежки медикаменти, когато може да се прилага веднага след преустановяването им (а в някои случаи, както е при парацетамола, и паралелно с тях). Известно е, че много от тях имат протрахирани ефекти с течение на времето, когато вече нямат полезен фармакологичен ефект, но натрупването на страничните им ефекти затихва твърде бавно. Пречистването на организма може да бъде значително ускорено чрез прием на „ДетоксиФайв“, заедно с адекватен хигиенно-диетичен режим.

Коментари