Публикация

Министър Семерджиев: Водата в Хасково, съдържаща естествен уран, не е опасна за хората

Министър Семерджиев: Водата в Хасково, съдържаща естествен уран, не е опасна за хората

Градът вече е свързан с други водоизточници, така че да няма режим и да се осигури вода с нормални качества


Към момента няма заплаха и риск за здравето на хората в Хасково, ситуацията е напълно овладяна, заяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев на пресконферения. Той даде разяснения по повод регистрираните повишени нива на естествен уран в питейната вода на града. 

Градът вече е свързан с други водоизточници, така че да няма режим и да се осигури вода с нормални качества.

„Позволете ми да успокоя страстите. Видяхме заглавия, които са достатъчно апокалиптични. Към момента имаме данни, уверения от ВиК-Хасково, че градът е пресвързан като водоизточници така, че да се осигури без режим вода. Където има проблем, той е фиксиран“, обясни Семерджиев. 

Здравното министерство е било информирано на 4 април, след като Басейнова дирекция сигнализира за повишени нива на уран и и алфа активност в питейната вода в Хасково, потвърди Семерджиев. Ставало дума за някои участъци на ВиК Хасково за битови нужди, които се ползвали от 6 до 8 хил. човека. РЗИ-Хасково е издала заповед за спиране на кладенците, в които са открити отклонения от рестриктивната доза. 

На въпрос кога са спрени кладенците с установени по-високи стойности на уран, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентина Върбева каза, че заповедта на директора на РЗИ-Хасково е от 7 април. На същата дата директорът на ВиК-Хасково е потвърдил изолирането на кладенци и е поставено съобщение за възможни отклонения от водоснабдителния режим. Взети са допълнително проби от кладенците на 4 и 5 април, както и проба от краен потребител.

Специалисти от здравното министерство уточняват, че в състава на водата е било открито несъответствие спрямо сегашните изисквания. По силата на изискванията, действащи в България допреди 2 години обаче, съставът на водата е щял да бъде в норма.

На пресконференцията министър Семерджиев обясни, че  през 2015 г. с европейски директиви са въведени по-строги стойности на химични и радиологични показатели в питейните води. Те са два пъти по-ниски от тези, които сме имали дотогава.

Зам.-министърът на здравеопазването Галин Каменов коментира на брифинга, че това, което е открито във водите - естествен уран, не представлява опасност, тъй като е с ниска радиоактивност. Каменов посочи, че според комуникацията с Международната здравна организация, когато нивата бъдат надхвърлени, те са сигнал за действие, а не за опасност за хората. 

Създадена е работна група от МЗ, МОСВ и МРРБ, която ще анализира как естественият уран е попаднал във водата на Хасково, ще прави преценка на рисковете и продължителен мониторинг.

 

Коментари