Миома и кисти на яйчниците - какво трябва да знаем за тях?

Участници

Мнения

Default image
д-р Дориан Босев, дм

Миома и кисти на яйчниците - какво трябва да знаем за тях?

Участници

Мнения

Споделете:

avatar
Iva I 20 сеп 2023 15:14

Здравейте, диагностицираха ме с фибром на яйчника и ми казаха, че няма друго лечение за това освен операция. Според вас може ли да се пробва нещо друго, каквото и да е, само да не е операция?

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

21 сеп 2023 13:37

Здравайте, трябва да Ви прегледам и консултирам. След това ще мога да кажа дали има нужда от операция. Може да си запише час през Superdoc.

avatar
Анонимен
15 сеп 2023 18:47

Имам приятелка, която има поликистоза, Притеснява се дали ще може да забременее понеже е на 35 години. Извършвате ли операции за премахване на кистите и съответно ще може ли да забременее след това?

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

15 сеп 2023 19:29

Здравайте, трябва да я прегледам и консултирам. След това ще мога да кажа дали има нужда от операция. Може да си запише час през Superdoc.

avatar
Анонимен
18 сеп 2023 18:54

Искате да кажете че има и вероятност тя да забременее макар и с поликистози? Ще и предам отговора ви.

avatar
Jordanka Georgieva Mileva 21 май 2023 07:05

Здравейте миналата година ми намериха първо киста после миома направиха ми изследвания оказа се номер1 на здравите жени, тази година ходих на лекар нищо не ми каза изписа ми хапчета примолут-нор пих ги продължава от 27 април сега е 20май не е спряло месечен цикъл на какво се дължи въпросът ми е следния защо мислят че като изпишат хапчета, всичко е ок не е така

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

21 май 2023 15:00

Здравейте, ако желаете обадете ми се да поговорим и да ми обясните в понеделник 22.05.2023г. Поздрави, Д-р Босев

Здравейте откриха ми миома не 1 а няколко и киста на яйчника тъй като имам само 1 яйчника преди години се наложи да ми го махнат заради извън маточна бременност на 43 ход. Съм правих ми и туморен маркер от който нищо не разбирам операцията ми е насрочена за 28.10.2022 г. Въпроса е да ли е добре да махам всичко тъй като има опасност от нови огнища каквото и да означава това

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

23 окт 2022 07:31

Здравийте, информацията, която ми давате не е достатъчна! Необходимо е да Ви прегледам и да консултирам изследванията!

Диагноза интрамурален лейомиом на матката резултат от скенер матка значително уголемена общ диаметър 170×112×82мм с множество миоматозни възли голям интрамурален възел се открива проекционно във фундокса 110×70×57мм по десния. Му кант плътно прилежаща към него се открива овална киста с не хомогенна структура 74× 51×77мм предимно мастно съдържимо и солиден нодул с неправилна форма в каудалния и плюс освариум  наличие на карценом дискретни калцификати  в стената и еденични илиачни възли с горно гранични размери резултат от туморен маркер риск за овариална малигнизация рома фертилни.2 12.90%овариална малигнизация рома постменоп2 18.24%маркер са-125 22.200 U/ml маркер НЕ4 63.90 pmol/l

Здравейте.Имам миомен възел ,който следим от няколко месеца.Интересува ме дали физическото натоварване би довело до някакви усложнения.

Здравейте,Аз съм на 49 г., с миома от 10 г./ 5 см сега/, два пъти със спирала Мирена досега, която свалих през ноември. Имам топли вълни и изпотяване през нощта от няколко месеца. Последен цикъл от началото на ноември. Лекуващият ми гинеколог откри киста /около 4 см/ и приемах Оргаметрил 15 дни х 2 с цел предизвикване на цикъл, който така и не се появи. Докторът ми каза, че единственият изход е операция за премахване на матка и яйчници. Много моля за мнението Ви. Благодаря предварително.

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

9 фев 2017 17:48

Здравейте, Наталия!От това, което ми разказвате, не е ясно за каква киста става въпрос, нито къде е разположена миомата. Вероятно колегата Ви предлага подобно решение, тъй като някои жени искат след преминаване на репродуктивната възраст да решат проблема си с една оперативна интервенция. Ако кистата е доброкачествена, може да се отстрани само тя, без да е нужно премахване на матката. Също така може да се премахне и само миомата при желание от Ваша страна да си запазите матката. Ако Ви е необходима консултация, моля, свържете с мен.

Благодаря Ви много. Ще се свържа с Вас в най-близко време. Желая Ви здраве и успехи!!!

avatar
Жана Георгиева 8 фев 2017 12:07

Здравейте, много съм притеснена. Жена на 47 години, в период на предменопауза, но все още със цикъл. Откриха ми киста, с изглед на фоликулярна 4-4,2 см,. След прием на дуфастон- един цикъл, тя се смали малко, но не изчезна, на 3,2-3,5 см. Пуснах туморни маркери, уж за успокоение и резултата ме стъписа-CA 125- 13,2 ,HE4 68

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

9 фев 2017 17:54

Здравейте, Жана!Резултатите от изследванията не означават рак! Единственото изследване, което доказва диагнозата, е хистологичното. Не мога да бъда конкретен без да съм Ви прегледал и да съм видял кистата, тъй като има множество белези, които показват какъв вид е тя. Ако Ви е необходима консултация, свържете се с мен.

avatar
Жана Георгиева 16 фев 2017 21:20

Благодаря за отговора. Кистата изчезна след прием на оргаметрил. Лекарят, който водеше лечението нямаше съмнение , относно вида на кистата. Туморните маркери пуснах по мое желание, за да съм спокойна и под влияние на многото прочетено в интернет, че това е най- сигурния начин за откриване на тумор. Сега киста няма. Обаче имам стойностите от туморните маркери. Повторих резултата в същата лаборатория и в друга, в един и същи ден, седмица след първия резултат. Сега стойностите на Roma са 10,8 и 10,3 % . HE4 около 56, 58. Пак съм тревожна. Все пак е близо до границата. Сега не знам....

avatar
Карина Василева 17 яну 2017 17:06

Здравейте, преди 3 месеца преминах операция за премахване на Миомен възел с размери 7 на 9 см. Миомата беше отстранена лапароскопски. Общо взето се чувствам добре, но понякога получавам болки ниско долу в дясно, на моменти доста силни. Според Вас какъв специалист трябва да ме прегледа?

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

20 яну 2017 16:46

Здравейте, Карина,Редно е да се обърнете към колегата, който Ви е оперирал, тъй като той познава най-добре гинекологичният Ви статус и знае какво точно е правил! Така ще прецени, дали болката е от гинекологичен произход. Едновременно с това е необходимо да направите консултация и с хирург, за да се отхвърли възпаление на апендикса.Консултация при мен също е възможна при предварително записване.Д-р Босев

Др Босев, вчера бях при АГ на преглед и случайно на ехографа ми откри 4 см киста на десния яйчник. Назначи ми нов ехограф във втората половина на месечния цикъл, което е след 10 дни. Не мога да разбера какво би могло да се промени за 10 дни? Лекарката спомена, че можела кистата сама да изчезне - това възможно ли е наистина?

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

20 яну 2017 16:45

Здравейте, Милица,Извинете ме за забавянето, но едва сега получих Вашия въпрос! Вероятно колегата е искал отново да Ви види след приключване на следващия Ви менструален цикъл. Някои функционални кисти изчезват след менструация. Във Вашия случай не знам каква е била кистата. Ако имате нужда от консултация, се свържете с мен. Д-р Босев

Благодаря, д-р Босев. За моя голяма радост след цикъла кистата беше изчезнала.

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

11 дек 2016 21:39

Здравейте, Кремена!Няма как да дам конкретен отговор без да съм Ви прегледал и да съм видял каква е и къде е разположена кистата.

Благодаря за отговора ви, тъй като в момента не съм в БГ нямам възможност да дойда за преглед, но със сигурност при първа възможност.

Извинявам се, че въпросът ми не е съвсем по темата, но ве надявам да получа отговор. Профилактичен преглед при гинеколога ми откри киста на входа на влагалището. Беше колкото лещено зърно, сега е колкото грахово. Трябва ли да се оперира? Може ли да изчезне сама? Има ли от какво да се притеснявам???

Вярно ли е, че ако пиеш противозачатъчни миомата може да стане по-голяма? И изобщо могат ли да се пият противозачатъчни като имаш малък миомен възел, който не е за операция?

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

3 дек 2016 17:25

Здравейте, Калина,Няма единно становище по отношение на въздействието на оралните контрацептиви (ОК) върху миомния растеж. Някои автори не намират връзка между заболеваемостта от миома и употребата на ОК, но други съобщават за снижаване на риска от миома при употребата на ОК. Трети смятат, че се повишава риска от миома на матката при жени, използвали първоначално ОК в ранните си юношески години (13-16-годишна възраст), в сравнение с неупотребявали ОК изобщо. Това противоречие в мненията относно въздействието на ОК върху растежа на миомите би могло да произтича от различаващото се съдържание на естроген и типът прогестерон във всеки един специфичен ОК.

avatar
Лилия Благоева 1 дек 2016 10:37

Здравейте, може би малко тъпо ще прозвучи, но ме интересува колко време може да се чака една киста да изчезне от самосебе си?

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

3 дек 2016 17:31

Здравейте, Лилия,Дали една киста може да се наблюдава и да се изчака, зависи от много фактори. От значение е видът на самата киста, размерите й, а също така и симптомите, които предизвиква. Ако кистата е фоликуларна до 4 см или е киста на жълтото тяло и е безсимптомна, гинекологът ви може да я проследи за два до три менструални цикъла. Разбира се, преценката е строго индивидуална и няма обща формула!

avatar
д-р Дориан Босев, дм

Акушерство и гинекология

3 дек 2016 17:36

Здравейте, Мария,Ако кистата е била просто фоликуларна, разбира се, е възможно. Тя се е пукнала и вероятно от това е била болката. А миомата е нещо отделно. Може да се е развила впоследствие и да я е нямало на прегледа в Пирогов.