Публикация

Мит е, че от контрацептивните хапчета се напълнява

За всяка възраст и за всеки случай се преценява индивидуално, тъй като изборът от препарати е голям. Винаги се препоръчват презервативите – удобен, икономичен метод, предпазващ от полово предавани заболявания.


Има множество начини за предпазване от бременност, които не са за подценяване:

  • прекъснат полов акт – най-несигурният метод;
  • календарен метод;
  • бариерни методи – презервативи; спермицидни вагинални овули, кремове, при които единствено изискване е да се използват 10-15 мин. преди сексуалния контакт. Действат един час и нямат странични ефекти. Към тях се причисляват също диафрагмите.
  • маточни спирали и вътрематочни системи с хормонално носителство;
  • трансдермални пластири и интрадермални системи;
  • комбинирана орална контацепция или така наречените хапчета антибебе.

Жените над 35 год. трябва да избират внимателно средствата за предпазване от нежелана бременност. Преценка за подходящия контрацептивен препарат се прави след обстоен гинекологичен преглед и снемане на анамнеза (данни за предишни заболявания и оплаквания). Препоръчва се наред с гинекологичния преглед да се направи и преглед на млечните жлези. Препоръчително е жената да не пуши. Никотинът влияе на кръвоносните съдове, върху функцията на яйчниците, върху съсирването на кръвта и не взаимодейства добре с оралните контрацептиви. Лекарят трябва да е много бдителен при проблеми с разширени вени, с наследствени заболявания от сърдечен произход, инсулт или вече прекарани такива. При младите момичета е добре да се започне с ниско дозираните комбинирани хапчета антибебе.

За всяка възраст и за всеки случай се преценява индивидуално, тъй като изборът от препарати е голям. Винаги се препоръчват презервативите – удобен, икономичен метод, предпазващ от полово предавани заболявания. Много разпространен е и така нареченият календарен метод – дните на овулация да се изчисляват и да се избягва полов контакт през тях. Те обаче не са сигурни. Нека не забравяме, че овулацията може да варира – тя е индивидуална, обикновено се счита, че между 11 и 18 ден от цикъла настъпва овулацията. Популярни са спиралите – вътрематочни ( с медна или сребърна нишка ) или системи с хормонално носителство. В този случай е важно да се знае дали жената е раждала. АГ специалистът преценява общото здравословно състояние на жената и наличието на гинекологични проблеми. Разбира се, нито един контрацептив не е 100% сигурен, но предпазват в много голям процент, посочва д-р Евелина Желязкова. За предпазване от нежелана бременност се използва и стерилизация на жената с лигиране на маточните тръби. Говори се и за тъй наречената мъжка контрацепция, която е в процес на разработване, и мъжка стерилизация.

Често се поставя акцент върху вредата от хапчето антибебе. Понякога те имат странично действие, но обикновено се наблюдава само в първите няколко дни или седмици: леко главоболие, световъртеж, гадене, различен тип неразположение като напрежение в гърдите, нервност, променливи настроения. Те отшумяват много бързо с напредване на приема на контрацептивите.

Много жени се страхуват, че от хапчетата се напълнява. Д-р Евелина Желязкова оборва този мит. Жени с наднормени килограми, които имат проблеми с метаболизма и повишени нива на мъжките хормони, дори съобщават за намаляване на телесното тегло. Леко повишаване на апетита, ако приемате хапчета антибебе, се наблюдава само в началото. Дори в някои случаи да се качи тегло, това са 1-2 кг. Друг мит, в който много момичета вярват, е, че приемът понижава либидото. Всъщност е точно обратното. Нещо, което е споменато и в листовките, е получаването на неправилно кръвотечение, затова е изключително важно да се спазва стриктния прием – всеки ден в един и същ час, без прекъсване.

Коментари