Публикация

Модерен операционен микроскоп осигури МУ-Варна за клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св.Анна“

Модерен операционен микроскоп осигури МУ-Варна за клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св.Анна“

Изключително важно значение при обучението на студенти в МУ-Варна и специализанти в УМБАЛ „Св. Анна" е интегрираната система за наблюдение и документиране на оперативното поле


Модерен операционен микроскоп осигури МУ-Варна за клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св.Анна“

Медицински университет - Варна внедри нов модерен операционен микроскоп за сложни неврохирургични интервенции в УМБАЛ "Св.Анна", като част от амбициозната си програма за издигане на здравеопазването във Варна на европейско ниво.

„Лечебните заведения, които са клинични бази на МУ-Варна, трябва да отговарят на всички съвременни изисквания за модерна диагностика и лечение на пациенти, за обучение на студенти, докторанти и специализанти, за кариерното развитие и развитие на медицинската наука в тези структури.", каза ректорът проф. д-р Красимир Иванов по време на представянето на модерната апаратурата днес.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Анна"-Варна д-р Гален Шиваров благодари на проф. Иванов за революционната техника и заяви: „Ние трябва да сме отговорни и да мислим за бъдещото поколение лекари, които идват след нас." На срещата присъстваха още зам. кметът на Община Варна г-н Коста Базитов, председателят на борда на директорите на Окръжна болница д-р Николай Коларов и ръководителят на клиниката по неврохирургия проф. д-р Светослав Калевски.

Операционният микроскоп на немския лидер Carl Zeiss Meditec е предназначен за мултидисциплинарна употреба с основно приложение в неврохирургията – краниална и спинална хирургия. Той притежава изключителна гъвкавост, която гарантира възможно най-удобната поза за работа на оператора, позволявайки му да се съсредоточи единствено и само върху хирургичната интервенция. Апаратът притежава редица иновативни функции, подпомагащи неврохирурзите по време на оперативните интервенции, включително и възможност за достъп до задната черепна ямка. Максималното увеличение на работното поле позволява изключителна прецизност при животоспасяващи манипулации, каквито са неврохирургичните.

Новият операционен микроскоп разполага с висококачествени апохроматични оптики, вградена вариоскопска система за непрекъснато фокусиране, както и с допълнителна окомплектовка, която дава възможност за работа на основен оператор и асистент. Основните функции на микроскопа се регулират чрез сензорен дисплей или програмируеми ръкохватки.

Изключително важно значение при обучението на студенти в МУ-Варна и специализанти в УМБАЛ „Св. Анна" е интегрираната система за наблюдение и документиране на оперативното поле, както и възможността за живо предаване върху 22-инчовия дисплей, който е част от микроскопа.

 

Коментари