Публикация

Модифицирана соя ще предпазва от инфаркт

Напредъкът на технологиите ще осигури храни, които са създадени да бъдат полезни при конкретни заболявания.


Реколта от генно-модифицирана соя вече е преминала първата фаза от тестове. Това е първата генно-модифицирана храна, от която се очаква пряка полза за човешкото здраве.

Досега генното инженерство е използвано само за създаване на устойчиви храни, които да дават по-голяма реколта.

Учени от Университета в Южна Дакота са открили, че соята увеличава нивата на Омега-3 киселини в кръвта. До момента тези киселини се набавяха основно от рибата.

Модифицираната соя увеличава с 4-5% количеството на Омега-3 в кръвта и намалява риска от инфаркт с 50%, се твърди в проучването, публикувано в Lipids journal.

Някои специалисти се притесняват, че хората няма да посегнат към храна с етикет, на който пише "генно-модифициран продукт", но други са обнадеждени, че революционното откритие ще има и положителен икономически ефект.
Очаква се до няколко години новата соя да влезе в употреба по целия сват.


Коментари