Публикация

МОември - месецът на простатата

Безплатни прегледи на простатата за мъже над 50 години Урологичен кабинет "Д-р Василев" в подкрепа на световната кампания за мъжко здраве и борба с рака на простатата Movember.


Отново е ноември – месецът в годината, когато вдигаме завесата за иначе забулената в заблуди и табута тема за мъжкото здраве и в частност за най-честото злокачествено заболяване при мъжете – рака на простатата.

Само в Европа, всяка година се диагностицират 2,6 милиона нови случая на рак на простатата, а в България това са 10% от всички онкологични заболявания. 1 от 7 мъже е диагностициран с това заболяване, а 1 от 38 мъже в света умира от рак на простатата.

А това е изключително тъжна статистика, защото, ако се диагностицира навреме, ракът на простатата е лечимо заболяване. Един преглед при специалист уролог и едно просто и безболезнено кръвно изследване, могат да спасят живота на хиляди мъже всяка година. Стига мъжете да ходеха на профилактичен преглед и да не се страхуваха (и срамуваха) от това.

За да се привлече вниманието на българските мъже към нуждата от ежегодна профилактика на тази коварна, но лечима болест, в месеца за борба с рака на простатата Урологичен кабинет “Д-р Василев” ще провежда безплатни прегледи на простатата за мъже над 50 години.

Защо е важно да говорим за рака на простатата?

Защото това е коварна болест, която протича безсимптомно и може да се открие в ранен стадий само при рутинен профилактичен преглед, съчетан с кръвно изследване на туморен маркер за простата PSA.

За разлика от жените обаче, които в пъти по-често ходят на преглед и знаят какви са ежегодните изследвания, които всяка жена над определена възраст трябва да си прави, мъжете в България ходят на лекар само в краен случаи. А крайният случай в случая с простатата вече е наистина краен.

За мъжете простатата е символ на мъжествеността и проблемите свързани с нея все още са тема табу. Всяко отклонение от нормалните й функции се възприема като знак, че може би младостта е отминала, а сексуалният им живот е застрашен, което е изключително погрешно. Всички тези страхове са напълно неуместни, тъй като проблемите с простатата категорично не означават задължително импотентност, нито самият преглед е мъчителен или срамен, а единствено може да бъде много полезен.

Защо се налага ежегоден прегледа на простатата при мъжете над 50?

Всички мъжете трябва да знаят, че рискът от рак на простатата нараства с възрастта. Заболяването е изключително рядко под 40 години и с годините честотата му се увеличава – от 29 % в шестото десетилетие до над 75 % в осмото. Смята се, че 80% от мъжете над 80 години имат рак на простатата. В допълнение трябва да се добави и друг важен рисков фактор – фамилната обремененост. Родственик с това заболяване трябва допълнително да увеличи бдителността, защото наличието на баща или брат с рак на простатата, увеличава риска от с 2-3 пъти.

Световните урологични асоциации препоръчват ежегоднен профилактичен преглед за мъжете над 50 години дори да нямат каквито и да било оплаквания. Тази кратка, безболезнена и изключително ефективна среща със специалист уролог на всеки 12 месеца може да ви предпази от много потенциални неприятности.

През месец ноември Урологичен кабинет “Д-р Василев” предлага безплатни профилактични прегледи на простатата с предварително записване за мъже над 50 години.
За записване на час и повече инфомрация може да се свържете лично с д-р Василев на телефон 0898 765 649.

Още информация за кампанията за рака на простатата можете да намерите на urology.bg

Коментари