Публикация

Могат ли малки дози аспирин да намалят смъртните случаи от рак?

Могат ли малки дози аспирин да намалят смъртните случаи от рак?

Възрастни, които редовно пият аспирин, са със 7% до 11% по-малко застрашени от фатален край, показа изследване в САЩ


Мнозина пият малки дози аспирин всеки ден, за да поддържат сърцето си. Правейки това, те могат също така да понижат до известна степен риска от смърт вследствие на няколко вида рак, установи ново изследване в САЩ.

Американски учени проучили данните за 130 000 души. Те установили, че тези от тях, които редовно пиели аспирин, били с 7% до 11% по-малко застрашени да починат от рак през следващите няколко десетилетия, съобщава изданието Health24.

Данните показват, че рискът от смърт вследствие на рак на дебелото черво, гърдата и белите дробове и при мъжете от рак на простатата е като цяло по-нисък при тези, които редовно пият аспирин, в сравнение с хората, които въобще не пият.

Рискът от смърт вследствие на рак на дебелото черво, гърдата и белите дробове и при мъжете от рак на простатата е като цяло по-нисък при тези, които редовно пият аспирин

Интересното е, че в изследването са анализирани данните за повече от 130 000 здравни работници, които са били следени в продължение на 32 години. Те били разпитвани за техния прием на аспирин в началото на периода на воденето на статистиката, а след това на всеки 2 години.

Почти 13 000 участници в изследването починали от рак през следващите няколко десетилетия. Данните показват, че рисковете от смърт са били по-малки за тези, които редовно вземали аспирин.

Най-голямата разлика в резултатите се наблюдава за рак на дебелото черво. Вероятността от смърт от рак на дебелото черво при използващите аспирин е около 30 процента по-ниска, показват данните.  

В допълнение към това, жените, които редовно пият аспирин, са с 11% по-малко застрашени да починат от рак на гърдата. Мъжете, които пият аспирин, са 23% по-малко застрашени да починат от рак на простатата и с 14% по-малко застрашени от смърт вследствие на рак на белия дроб.

Изводите от изследването допълват съществуващите вече данни, че аспиринът има антиракови свойства, обясняват изследователите. Те обаче предупреждават, че хората не трябва да започват “да се наливат“ всеки ден с аспирин с надеждата, че ще избегнат по този начин раковото заболяване.  

По-ниска опасност от рак на дебелото черво

Има солидни доказателства от различни изследвания, че ниските дози аспирин може да намалят риска от рак на дебелото черво, обяснява д-р Ърнс Хоук, професор в Центъра по изследване на рака  „М.Д. Андерсън“ към Университета на Тексас в гр. Хюстън.

 Американските здравни служби вече официално са дали инструкции някои по-възрастни пациенти да обмислят редовното пиене на аспирин в малки дози, за да намалят опасността от рак на дебелото черво, както и от сърдечносъдови заболявания. По-специално, здравните служби препоръчват хората над 50- и над 60-годишна възраст да поговорят с личния си лекар за евентуалните ползи и вреди от всекидневното пиене на аспирин в техния случай.  

Здравните служби препоръчват хората над 50- и над 60-годишна възраст да поговорят с личния си лекар за евентуалните ползи и вреди от всекидневното пиене на аспирин в техния случай

Говорете с личния лекар

Важно е да се консултирате с личния си лекар, съветва д-р Хоук. Добре е да се знае, че приемът на аспирин също има своите рискове като кървене на стомаха и хеморагичен инсулт. Така че е добре пациентите да обсъдят потенциалните рискове с лекаря си, смята той.  

Освен това, дори във възрастовата група 50 – 69 години не всеки ще има еднаква полза от приема на аспирин. Американските здравни власти препоръчват ниски дози от аспирин (обикновено 81 мг на ден) да се планират само за хора, които са в повишен риск от сърдечна атака в следващите 10 години.

Смесени резултати

Водещата изследователка в новото проучване Йън Чао също е съгласна, че пациентите първо трябва да се консултират с личния си лекар за приема на аспирин. Тя подчертава, че данните от новото изследване потвърждават, че аспиринът помага при намаляване на смъртните случаи от рак на дебелото черво.

Резултатите от изследването обаче не са толкова еднозначни по отношение на рака на гърдата, простатата и белите дробове. Също така, новото изследване не доказва, че редовното пиене на аспирин предпазва от тези болести, подчертава Йън Чао, която е инструктор в Училището по медицина към университета „Харвард“ и Болницата на Масачусетс в гр. Бостън. 

Коментари