Публикация

Мозъчно-съдовата болест води до инсулт и деменция

Възникналите проблеми с паметта могат да се овладеят с комбинация от Цитидин и Уридин



Известно е, че атеросклерозата най-често е генерализиран процес, който засяга артериите в целия организъм. Ако при един пациент е установена например исхемична болест на сърцето, рискът да са стеснени кръвоносните съдове, захранващи мозъка, е много висок. Същото се отнася за артериите на вътрешните органи, бъбреците, долните крайници.

Дълго време тялото може да компенсира влошеното кръвоснабдяване и то да протича без симптоми или с трудно забележими промени. Най-често хората обръщат внимание на някаква остра проява – силни болки в гръдната област, екстремално високо кръвно налягане, силен световъртеж, проблеми с движението на крайниците, с говора, припадък и др. Всъщност мозъчносъдовата болест никога не възниква внезапно и на „празно поле“. Но малцина обръщат внимание на рисковите фактори, преди те да са прераснали в симптомно заболяване.


Рискът от исхемичен инсулт (мозъчен инфаркт) се определя от наличието,  комбинацията и степента на изразеност на различни фактори. На първо място е артериалната хипертония (хроничното поддържане на стойности над 140 на 85 мм живачен стълб), защото тя уврежда дифузно кръвоносните съдове в жизненоважните органи, като ги прави „удобни“ за тапицирането им с плаки. На второ място е дислипидемията – високите нива на LDL холестерола, високите триглицериди, ниският „добър“ холестерол. Другите негативни фактори са неконтролиран или лошо контролиран захарен диабет, наднормено тегло и обездвижване, високи стойности на пикочната киселина, независимо дали те предизвикват или не пристъпи на подагра.

Често преди инсулт човек получава така наречените транзиторни исхемични атаки. Много е важно те да бъдат разпознати и да се вземат сериозни мерки за лечението им. Тези предвестници на инсулта го наподобяват, но признаците обикновено са по-слабо изразени и преминават спонтанно за 24 до 48 часа. Става въпрос за внезапно нарушение в говора – човек започва да фъфли и пелтечи, опитвайки се да каже нещо, но не може; за моментна слабост или изтръпване в крака и/или ръката от едната страна на тялото; загуба на равновесие; изкривяване на лицето с увисване на устния ъгъл. Ако вие или ваш близък е имал пристъп с такива оплаквания, консултацията с невролог е задължителна. Той ще назначи кръвни и образни изследвания, за да се установи опасността от инсулт.

Ако се стигне до мозъчносъдов инцидент, времето за реакция е решаващо. В първите два до три часа от началото на заболяването е възможно да се приложи най-съвременното лечение – тромболиза, чрез която да се разбие тромбът, запушил мозъчна артерия. В някои случаи вместо прилагане във вената е възможно лекарството, разтварящо съсирека, да бъде приложено през специален катетър директно под мястото на запушване. Този метод се нарича супраселективна интраартериална тромболиза. В най-напредналите центрове правят и така наречената тромб аспирация, т.е. механично изсмукване на запушването. Бързото възстановяване на мозъчното кръвообращение е решаващо за живота и за последващото състояние на пациентите с исхемични инсулти. Но най-модерното лечение се прилага в сравнително нисък процент дори в богатите страни от Западна Европа и САЩ. Причината е, че мнозинството от пациентите не достигат до специализираното отделение в рамките на двата златни часа. А мозъчните клетки изключително бързо загиват без кислород и хранителни вещества.

Когато не може да се приложи тромболиза, пациентът се лекува по класическите методи. Ако жизнените функции са нарушени, първите дни болните са в интензивно отделение. По отношение на уврежданията на мозъка лечението включва медикаменти за подобряване на мозъчното кръвообращение и реологията (течливостта) на кръвта, лекарства за подобряване на метаболизма на мозъчните клетки, препарати за защита на мозъчната тъкан – невропротектори; вещества, подпомагащи възстановяването и ремодулирането на съседната на инсулта зона, в която невроните не са загинали, но са изпаднали в гранично състояние.

След инсулт решаващи са ранната рехабилитация – с правилни и достатъчни физически упражнения първоначално под ръководството на опитен рехабилитатор, вторичната профилактика, т.е. контрол на рисковите фактори, за да не се допусне повторен инцидент, както и дългосрочният прием на лекарства и препарати, които защитават мозъка и подобряват функцията му. Един от сериозните проблеми след инсулт е нарушаването не само на физическия капацитет, но и на паметта, възможностите за концентрация и възприемане на нова информация. Проблеми в паметта и интелектуалната сфера настъпват не само след инсулт, но и в резултат на съдовата деменция, която според статистиките засяга 5,6% от хората над 60 г. Честотата й се увеличава с възрастта, като се удвоява на всеки 5,3 г.

Обикновено започва внезапно и най-често се характеризира със загуба на краткосрочна памет. Заболяването постепенно прогресира, като се нарушават още една или няколко когнитивни функции.

През годините са били изследвани множество лекарствени продукти за лечение на съдова деменция - както насочени към когнитивните и поведенческите проблеми, така и продукти, действащи неврозащитно. През 2002 г. проф. Стефано Руджиери провежда клинично проучване върху повлияването на симптомите на деменция чрез използването на Цитидин в комбинация с Уридин (перорални флакони). Резултатите доказват значително по-висока ефективност на препарата в сравнение  с плацебо. Цялостната оценка от изпитването показва, че тази комбинация притежава статистически значим ефект върху познавателните функции, депресията, ежедневната активност и невропсихиатричните симптоми на пациенти със съдова деменция и след инсулт. Изследваният продукт е с много добра поносимост, не се наблюдават промени в лабораторните параметри и жизнените показатели на изследваните. Статистически и клинично значимо подобрение се наблюдава в когнитивната, поведенческата и емоционалната сфера, както и в общото състояние на пациентите.

В България за пациентите е достъпен продуктът Мемостор, който съдържа ефективна комбинация от уридин, цитидин, глутамин, желязо и пантотенова киселина. За тях е клинично доказано, че подпомагат функционирането на мозъка и забавят процесите на стареене. Съдържащите се в продукта съставки играят съществена роля в метаболизма на нервната клетка, като допринасят за съхраняване на физиологичните процеси и структури в мозъка. Освен това Мемостор подпомага възстановяването на паметта, концентрацията и мозъчната дейност след инсулт.

Коментари