CredoWeb

CredoWeb

Компания
01:00 / 19 Ное 2008
МЗ обяви конкурс за разказ срещу тютюнопушенето

В конкурса могат да участват всички български граждани. Идеята е хората да разкажат за отказа от цигарите, на който ще се решат хиляди пушачи по света на Международния ден без тютюнопушене – 20 ноември...

Министерството на здравеопазването обявява конкурс за най-вълнуващ разказ срещу тютюнопушенето, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

В конкурса могат да участват всички български граждани.
Идеята е хората да разкажат за отказа от цигарите, на който ще се решат хиляди пушачи по света на Международния ден без тютюнопушене – 20 ноември.
Той се отбелязва всяка година в третия четвъртък от месец ноември, по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS).

За първи път през 1971 година, в град Рандолф, САЩ, американецът Артър Мълейни дава идея на своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. Със спестените средства, които иначе биха изразходвали за цигари, гражданите основават фонд за отпускане на стипендии към местното училище.

Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А. Мълейни придобива голяма популярност в САЩ, а от 1977 година денят, посветен на отказа от тютюнопушенето става международен.

В обявения от Министерството на здравеопазването конкурс, авторите на трите най-добри разказа ще получат предметни награди.
Творбите могат да се изпращат до 30.ХІ.2008 г. на електронен адрес: vvelikova@mh.government.bg.


Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Бременните трябва редовно да мерят кръвното си заради риск от прееклампсия
Как боли при мигрена и при разскъсана мозъчна аневризма?