Публикация

МЗ отмени трансплантация на дете в чужбина

Интервенцията ще бъде извършена у нас


Министерството на здравеопазването отказа трансплантация в чужбина на 9-годишно дете в критично състояние. Фондът за лечение на деца е одобрил да финансира терапията му и тази сутрин е трябвало момчето да пътува за клиника в Германия за присаждане на бъбрек, съобщи bTV.

Байрям Али от старозагорското село Тъжа се ражда с вродени бъбречни аномалии. Когато е на 11 месеца лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност. От две години детето е в тежко състояние и е на хемодиализа. Близките му подават документи към Фонда за лечение на деца в чужбина. От клиника в Германия казват, че единственият шанс да живее, е бъбречна трансплантация. Донор на момченцето е баба му.

Момченцето е одобрено за трансплантация в чужбина с решение на фонда от ноември миналата година. В телефонен разговор обаче казват на близките, че от Министерството на здравеопазването не са одобрили т.нар. формуляр S2 с аргумента, че трансплантацията може да бъде извършена в България.

Решението, че детето може да се лекува у нас, е взел заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев, уточни пред телевизията Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. 

Детето е поканено за консултации в сряда в болница „Лозенец” в София (Правителствена болница), откъдето са обявили, че могат да извършат трансплантацията.

За успокоение на близките бих искала да кажа, че детето е сравнително голямо и по мнението на проф. Панчев от „Александровска“ болница, който се занимава с бъбречни трансплантации, и на националния консултант проф. Спасов интервенцията може да се извърши в България“, подчерта Пенка Георгиева.

Според нея скандалното и притеснително в случая е, че Министерството на здравеопазването се поставя над Обществения съвет и взема еднолично решение. Тя отправи призив към здравния министър д-р Семерджиев да даде обяснение какво е наложило тази рязка смяна на мнението на експертите за това дете.

Тенденцията е тревожна. Преди една седмица в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца имаше скандал. Имахме случай на 6-месечно дете, на което българските специалисти искат да направят чернодробна трансплантация тук, при положение, че нямат достатъчно опит. А фондът може да плаща на чужди професори, чужди експерти, които имат опит с трансплантациите при деца. Нека да идват да оперират, базата е добра.

Министерството на здравеопазването трябва да излезе с позиция, тъй като се нагнетява напрежение, и да обяви каква е успеваемостта на тези трансплантации и какъв опит имаме. Не може с една-две трансплантации годишно да имаме опит, и да защитим живота и здравето на пациентите. Родителите са разтревожени“, каза още Пенка Георгиева, която е и председател на пациентските организации „Заедно с теб“.

Коментари