Публикация

На какво се дължи повишеното кръвно налягане?

Артериалната хипертония е известна като „тихия убиец” и според Световната Здравна Организация продължава да е причина номер едно за смъртност в световен мащаб.​


Артериалната хипертония или „високото кръвно налягане” е изключително масово разпространено заболяване с огромна социална значимост. То може да протича години наред без никакви симптоми, но в крайна сметка усложненията му са сериозни и често фатални - мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

По последни данни между 1,5 и 2 млн. души в България са хипертоници. За съжаление голяма част от тях не знаят това или неглижират проблема. Ето защо у нас все още важи т.нар. правило на половините-само половината от пациентите знаят, че имат високо кръвно налягане, от тях само половината се лекуват и от тези които се лекуват, само половината успяват да достигнат желаните стойности на артериалното налягане. Разбира се, медицинската общност полага големи усилия за справяне с това заболяване и в последните години няколко проучвания докладват добър контрол на хипертонията при около 40 % от пациентите в България. Това е безспорен напредък, но все още сме далеч от най-добрите световни програми, при които контролът на хипертонията достига 80%!

На какво се дължи повишеното кръвно налягане и как да се справим с хипертонията отговаря доц. Груев, научен сътрудник в клиниката по кардиология към Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III", гр.София. Доц. Груев има специалност по вътрешни болести и по кардиология, член е на българското и европейското кардиологично дружество и българската лига по хипертония.

Най-често причините за повишено кръвно налягане са комплексни и тогава говорим за така наречената първична или „есенциална хипертония”. Тя се среща при около 90% от пациентите. Дължи се на наследствена обремененност, наднормено тегло, понижена физическа активност, повишена консумация на сол и алкохол, тютюнопушене и стрес. В между 5 и 10 % от случаите хипертонията е симптом на друго заболяване - най-често бъбречно или ендокринно и се нарича вторична или симптоматична хипертония.

Кои стойности на кръвното налягане са притеснителни?

Всяко измерено измерено артериално налягане над 140/90 mmHg в лекарския кабинет или над 135/85 mmHg в домашни условия се приема за повишено и изисква внимание и консултация с лекар. Неглижирането на тези факти и самолечението са опасни! Не бива да чакаме появата на оплаквания за да вземем мерки!

Как да се справим с хипертонията?

  • Променете начина си на живот и хранене! Движете се активно в ежедневието – ходете пеша, изкачвайте стълби, не ползвайте автомобила си в градски условия. Поне три пъти седмично спортувайте активно в продължение на поне 30 мин. Така редуцираме както телесното си тегло, така и нивото на стреса!
  • Консумирайте пълноценна и разнообразна храна 3-5 пъти дневно - по-често на по-малки порции. Ежедневно яжте поне 400 гр. сурови плодове и зеленчуци. Намалете приема на сол (включително тази в готовите и консервирани храни) до 5 г. дневно. Ограничете приема на наситени и хидрогенирани мазнини (тлъсти меса,колбаси, маргарини, чипсове, снаксове). Поне веднъж седмично яжте риба. Намалете приема на концентрирани захари – най-вече сладкиши и безалкохолни напитки. Предпочитайте пълнозърнест хляб и тестени изделия. Ограничете приема на алкохол до еквивалента на 50 мл концентрат за мъжете и 30 мл за жените. Пийте достатъчно вода - 1,5 л дневно.
  • Спрете незабавно тютюнопушето! Ако пушите давате пари за да се разболеете!

Ако тези немедикаментозни мерки не помогнат, или ако стойностите на вашето кръвно налягане са много високи или имате други рискови фактори (диабет, дислипидемия, хронично бъбречно зъболяване и др.), консултирайте се с Вашия лекар, той ще Ви предпише лечение.

  • Взимайте редовно предписаните медикаменти и измервайте кръвното си налягане.

Ако не постигате желаните резултати, консултирайте се отново с Вашия лекар. Той ще прецени дали е необходима промяна в терапията или допълнителни изследвания и консултации. В никакъв случай не прекъсвайте самоволно лечението! Придържането към терапията е един от основните инструменти за справяне с хипертонията.

Коментари

Мария  Попова
24 ное 2015 16:13

Доц. Груев, нормално ли е юноша на 17 години, при нормално телосложение да поддържа артериално налягане 90/140mmHg ?