Публикация

Най-щадящия метод за разбиване на камъни в бъбреците въведе Бургаската болница

Най-щадящия метод за разбиване на камъни в бъбреците въведе Бургаската болница

Най-щадящия метод за разбиване на камъни в бъбреците въведе по Здравна каса УМБАЛ Бургас. В болницата заработи литотриптер – апарат, който разбива камъните от разстояние – с ултразвукова енергия. Методът се нарича екстракорпорална (извънтелесна) литотрипсия.


Най-щадящия метод за разбиване на камъни в бъбреците въведе по Здравна каса УМБАЛ Бургас. В болницата заработи литотриптер – апарат, който разбива камъните от разстояние – с ултразвукова енергия. Методът се нарича екстракорпорална (извънтелесна) литотрипсия. Ултразвуковите вълни въздействат върху кристалната решетка на камъка и я разрушават. Процедурата се препоръчва като златен стандарт на всички международни конгреси на урологичната общност. Тя е най-добра за пациентите, защото е неизвазивна и нетравматична.

По време на процедурата пациентът ляга върху кушетката на апарата. Ултразвуковите вълни проникват в тялото, стигат до камъка и го раздробяват на песъчинки, които се изхвърлят физиологично. Пациентът не чувства болка. Процедурата трае половин час. Покрива се от Здравната каса.

Литотриптерът е единствен в Югоизточна България, затова в УМБАЛ Бургас вече има листа на чакащите, съобщи началникът на Отделението по урология д-р Николай Миринчев. В екипа, който извършва процедурите, е и инж. Румен Динев от Медицинска академия. Той е част от учените, въвели метода у нас.

С литотриптера Отделението по урология надгражда високотехнологичното си оборудване, каквото няма нито една друга болница в региона. Апаратурата позволява диагностика и безкръвно лечение на пълен спектър урологични заболявания. Това прави отделението притегателно място за млади лекари-специализанти. В момента е останала само една свободна бройка за специализант по урологични заболявания.

Податливи на литотрипсия са камъни в бъбреци, уретер, пикочен мехур, с големина до 2 см. Камъните се доказват с рентгенова снимка. Противопоказания за метода са приемът на антикоагуланти  (лекарства, пречещи на кръвосъсирването). Когато приемът се спре, процедурата може да бъде проведена.

Заради твърдата вода бургазлии са предразположени към образуване на камъни в бъбреците. Наследствеността също е фактор, казва д-р Миринчев. Затова методът има огромна социална значимост и е придобивка за всеки бургазлия. За литотрипсията вече са се записали жители на Сливен, Ямбол, Търговище. Всеки, който иска да се консултира относно метода и приложимостта му за себе си и свои близки, може да се обади на тел. 0888804863, д-р Николай Миринчев.

Коментари