Публикация

Недоспиването е предпоставка за развитие на диабет при бременните

Недоспиването е предпоставка за развитие на диабет при бременните

Бъдещите майки трябва да са сигурни, че спят достатъчно. Ако сънят е по-малко от 6 часа на денонощие, рискът от развитие на диабет се увеличава.


Недоспиването вече се свързва с развитието на диабет по време на бременност (гестационен диабет). Това откритие е публикувано в списание SLEEP, твърди се че бременните жени трябва да обръщат внимание на качеството си на сън за да намалят потенциалния риск от гестационен диабет. Това състояния се характеризира с повишени нива на глюкоза в кръвта по време на бременност и е едно от най-честите заболявания през този период. Ако високите нива на глюкоза не се контролират могат да навредят както на майката, така и на плода, като сред основните последствия са преждевременно раждане, родилна слабост (маточна дистокия), родова травма на плода, високо кръвно налягане при майката, по-висока опасност за настъпване на смърт при майката и плода.
            Сънят е един от факторите, които влияят на метаболизирането на глюкозата в организма. Проучвания са доказали, че недоспиването е предпоставка за развиване на диабет тип 2. За съжаление, малко проучвания са изследвали връзката между съня и гестационния диабет, специално сред монголоидната раса. Изследователска дейност е доказала, че възрастните индивиди от Сингапур са едни от най-лишените от сън в света. Недоспиването може да доведе до зачестяване на случаите на гестационен диабет при азиатските жени, които имат по-висок риск от развиването му, отколкото жените от кавказка (европеидна) раса. За да докажат връзката изследователите д-р Joshua Gooley от Duke-NUS Medical School, Сингапур, и д-р Cai Shirong от Националния университет на Сингапур са анализирали сънните навици и нивата на глюкоза на участниците в проучването на име Growing Up in Singapore Towards healthy Outcomes (GUSTO).
            Изследователите са разпитали 686 бременни жени за техните навици относно съня, измерили са глюкозата им чрез стандартно изследване (орален глюкозо-толерантен тест) направено между 26 и 28 гестационна седмица. От 686-те участнички на които е била измерена глюкозата, 131 (19%) са били диагностицирани с гестационен диабет. Статистическия анализ е доказал, че недоспиването, при по-малко от 6 часа сън на денонощие, води до по-висок риск от развиване на гестационен диабет. Изследователите анализирали и фактори като възраст, индекс на телесна маса (ИТМ) и медицинска анамнеза за диабет. Интересна констатация е, че бременните с гестационен диабет, които заявили че спят по-малко от 6 часа били 27,3%, а тези които заявили че спят между 7 и 8 часа били 16,8%.
        Резултатите са сходни с тези от предишни проучвания за връзката на недоспиването с диабет тип 2 при небременни индивиди. „Резултатите сочат, че добрите сънни навици намаляват риска от развиване на хипергликемия и гестационен диабет“, казва д-р Gooley. „С наскоро започнатата борба с диабета в Сингапур се препоръчва да се обръща по-голямо внимание от лекарите и пациентите на важността на здравословните сънни навици, освен на фактори като здравословното хранене и спорта.“  

Коментари