Публикация

Нередовният стомах - проблем за малки и големи

Нередовният стомах е проблем на всички възрасти. В икономически развитите страни констипацията засяга около 20% от хората, като повечето са жени. Все повече хората над 65 години се оплакват от запек и използват различни очистителни средства.


Като основна причина за този проблем се посочва главно храненето без достатъчно фибри и течности. Важно е да се знае, че употребата на медикаменти – седативни, антидепресанти, спазмолитици, диуретици, бета-блокери, също може да доведе до констипация.

Д-р Балабанска, гастроентеролог в МБАЛ „Токуда”, препоръчва при нередовен стомах да ядем пшенични трици, пълнозърнест хляб и кисело мляко. Лаксативен ефект имат соковете от портокали, кайсии, праскови, круши. Не бива да се забравят и физическите упражнения, които също стимулират перисталтиката на червата.

При бременност жените често страдат от нередовен стомах и причината може да се дължи на ограничаване на двигателния режим или лоши хранителни навици.

Според д-р Георги Коларов, акушер-гинеколог в Медицински център „Майчин дом”, запекът при бременните се причинява от хормона прогестерон, който отпуска матката и подпомага износването на плода, но влияе и върху другите органи с гладкомускулни влакна, каквито са червата.

Бременните жени трябва да променят начина си на хранене. Да приемат повече пресни плодове и зеленчуци. Сутрин на гладно да пият по чаша хладка вода, а през деня течностите да са не по-малко от литър и половина. Трябва да си изградят навик за посещение на тоалетната по едно и също време на деня, това съветва д-р Валентина Мазнейкова, завеждащ АГ отделение в МБАЛ „Св. София”.

Много от лекарствата срещу запек, предлагани на пазара, не са подходящи за бременни, защото имат драстичен ефект или предизвикват мускулни контракции. Затова за препоръчване са средства на природна основа с меко действие.

Д-р Клара Балджиева, педиатър, твърди, че за запек можем да говорим и в ранната бебешка възраст. Т.нар. фалшив запек се дължи на това, че бебето не получава достатъчно храна и затова трябва да се убедим дали то наддава на тегло. Майчината кърма се явява най-естественият стимулатор за чревната перисталтика на бебето. „Често ние предпочитаме не да даваме на бебето слабителни средства, а да ги даваме на майката и то да ги получи чрез кърмата”, казва д-р Балджиева.

-brr-

Кърмачетата на естествено хранене нямат запек, защото кърмата е идеално усвоима и пригодена да дава калории, полезни вещества и имунитет на бебето. Запекът е неизбежен обаче при бебетата на изкуствено хранене, а по-късно и преминали на обща храна. Адаптираните млека са максимално близко до естественото майчино мляко, но не могат да го заместят напълно, споделя д-р Татяна Ралчева, педиатър в ХV ДКЦ - София.

„Децата ни много по-често от предишните поколения страдат от нередовен стомах, защото хранителният им режим се доближава до всички вредни навици на възрастните. Менюто им се състои само от сухи концентрирани храни и сладки газирани течности. Много от подрастващите вече категорично заявяват, че не обичат зеленчуци, рядко приемат плодове, отказват да консумират супи и каквито и да било готвени ястия.

При децата запекът трябва да се преодолее преди всичко с промяна на хранителния режим с целенасочените, но деликатни усилия на възрастните. Ако дадете на детето нарязан на кръгчета морков, докато стои пред компютъра, може и да го изяде. Обелената и нарязана круша ще се радва на повече внимание от страна на детето в сравнение с поднесения цял плод.

Често причината за запек при децата е психосоматична. Например при първокласниците често заради трудности в приспособяването реакцията е запек. Но и лечението с антибиотици води до същото. Затова личният лекар трябва да постави диагнозата правилно. След 3 дни запек вече има основания за тревога от страна на родителите, казва д-р Балджиева.

Ако все пак прочистващите диети не помагат, специалистите препоръчват сиропи с плодови съставки като Фрутилакс, които имат благоприятен, мек, недразнещ ефект, не предизвикват рязка перисталтика, контракции и болки. Сиропът Фрутилакс е подходящ не само за възрастни, но също за бременни и деца. Той съдържа воден извлек от плодовете на смокиня и слива, сорбитол и някои естествени масла, затова действието настъпва продължително, а не рязко, както е при останалите лаксативи.

Водните екстракти от плодовете са абсолютно безопасни за бременните, а плодовите захари и магнезий подпомагат изхождането. Маслото от мента и копър притежава газогонно действие. Сиропът е подходящ за децата, които са особено чувствителни към вкуса. Най-често Фрутилакс, комбиниран с пробиотик, решава проблема със запека без прилагане на медикаментозно лечение.


Коментари