Публикация

Ново поколение пробиотици - спешна помощ при диария и стомашен дискомфорт

Най-новото 5-то поколение пробиотици имат ударен ефект при бактериални инфекции и стомашно-чревни разстройства. Те атакуват само болестотворните микроорганизми, без да засягат добрите бактерии, което ускорява рязко възстановителния процес.


При остри и по-леки диарии, при дисбактериоза от лечение с антибиотици, при синдром на раздразненото дебело черво, срещу системни колики при възрастните и децата, особено при кърмачетата, лекарите препоръчват прием на пробиотици, съответен на конкретното състояние. Най-новото поколение пробиотични добавки комбинират различни щамове живи млечнокисели бактерии с допълнително включен термично обработен техен концентрат, плюс пребиотици, както и подходящи за отделните случаи минерали и витамини, важни за бързото възстановяване на здравето и на нормалния баланс и тонус на организма.

Какво представляват пробиотиците и в какво е тяхното предимство?

Според дефиницията на СЗО това са „живи микроорганизми, които, приети в подходящо количество, влияят здравословно на организма”. Отделящите млечна киселина бактерии, изолирани от стомашно-чревния тракт на човека - от растителен материал и от храни - са най-обичайните типове микроорганизми, използвани като пробиотици. Те се използват често в млечни ферментирали продукти или в хранителни добавки, подпомагащи ефективността на храносмилателната система и имунитета.

Положителната роля на пробиотичните бактерии доказва експериментално нобелистът Иля Мечников. В началото на миналия век ученият констатира, че в някои райони на Европа, вкл. в България, където хората консумират много мляко, преминало ферментация с млечнокисели бактерии, има много дълголетници. Именно на Мечников е идеята, че процесът на стареене води до активизиране на гнилостни бактерии, произвеждащи токсини в дебелите черва. Срещу този нежелан процес той предлага контрадействие – промяна на лошата чревна флора чрез внасяне на полезни микроорганизми, които заменят вредните.

Над 100 трилиона микроорганизми (до 1-2 кг бактерии) има в нашия стомашно-чревен тракт, като само 5-7% от чревната флора са пробиотични. Повечето от бактериите не са нито полезни, нито вредни, но с тях е свързана до 60% от сухата маса в изпражненията. Без тях не би била възможна ферментацията на въглехидратите, съответно смилането на фибри, нишесте и на захари. Пак те превръщат фибрите в мастни киселини с по-къса верига, което е изключително важно за добрата и нормална перисталтика.

Точният избор на пробиотик

Точният пробиотик, приеман по точна схема, може да изиграе ролята на спешна, спасителна помощ при различни видове диарии, предизвикани от различни инфекции на стомаха, тънките черва, дебелото черво. Той може да ни помогне и когато действието на определен силен антибиотик унищожи естествено срещащите се в организма непатогенни (добри ) микроорганизми и в него настъпи частичен или остър дисбаланс. Отлично средство е срещу колики, от които страдат най-вече кърмачетата. Както и за овладяване на състоянието при т.нар синдром на раздразненото дебело черво. Според най-нови проучвания пробиотиците работят отлично и в подкрепа на имунната система.

Иновация в пробиотиците

Най-новото 5-то поколение пробиотици комбинират различни щамове живи млечнокисели бактерии и допълнително включен термично обработен техен концентрат, плюс пребиотици, минерали и витамини, важни за възстановяване на нормалната микрофлора. Специално концентрираните неживи (тиндализирани или топлинно обработени) млечнокисели бактерии, от които се получават бактерициди, имат буквално ударен ефект при бактериални инфекции и стомашно-чревни разстройства. Те действат целево и много резултатно срещу болестотворните (патогенни) микроорганизми (без да засягат непатогенните бактерии), което ускорява рязко възстановителния процес. Тяхно доказано действие е и блокадата на развитието на инфекции причинени от Salmonella , Е.coli и др. чрез намаляване на способността на патогените за имплантиране. Специалната им обработка ги прави и много трайни - силно устойчиви на стомашен сок и жлъчни киселини.

Коментари