Публикация

НСОПЛБ: Представянето на амбулаторен лист за извиняване на отсъствия в училище е незаконосъобразно

Право на достъп до този лист имат само пациентите, лекарите и оторизирани за това институции, посочват в становище от сдружението


Искането на образователното министерство отсъствията на учениците в училище вече да се извиняват с амбулаторен лист е незаконосъобразно и представлява грубо нарушение на конфиденциалността. 

Това отбелязва Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в становище, изпратено до медиите.

Според сдружението този лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и право на достъп до него имат само пациентите, лекарите и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти. 

Всички свързани с дейностите в системата на здравеопазването правила, процедури и други се обсъждат, променят и въвеждат от и в съгласие между здравното министерство, касата и съсловните организации, представляващи лекарите и техните сътрудници. 

Нямаме официална информация такава мярка да е обсъждана с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, както и със съсловните организации, изтъква НСОПЛБ.

От сдружението отбелязват още, че не са редки случите, в които техни колеги са подложени на натиск както от самите родители, така и от учители за неправомерно издаване на извинителни бележки.  

Предлагаме МОН да обърне сериозно внимание и да промени съответната нормативна уредба, като даде възможност на родителите, когато преценят за необходимо, да представят пред училищните власти подписана от тях извинителна бележка, в срок по-голям от сега регламентираните 3 учебни дни. Убедени сме, че има и други, по-ефективни решения, до които може да се достигне, ако се обсъдят с всички заинтересовани, допълват от сдружението на общопрактикуващите лекари. 

Цялото становище на организацията може да се види в прикачения файл.




Прикачени файлове

28_MON_Stanovishte_Izvinitelni_belezhki-AL (5).doc

Коментари

АЛ е атрибут от сбърканата система на НЗОК. Лекарите , които не работим доболнично с тази пирамида , не издаваме такъв лист . Ако някой го изисква това означава , че е в комбина с НЗОК да се пренасочват пациенти

Категорично съм против даването на амбулаторен лист ,

Категорично подкрепям становището, че АЛ е част от личното здравно досие на пациента. Това не е начин за контролиране достоверността на отсъствията на учениците, както и не би трябвало да се изисква от нас за представяне в училищата!

Казването на "не" е по преценка на лекаря и не се регламентира. Тук иде реч за амбулаторен лист, който носи лична здравна информация.

Забравихме ,че сме лекари.Всякакви министри ,кметове и кой откъдето се сетите ни иска бележки.Стига вече сме оправяли бакиите на някой друг.Крайно време е някой да каже не.