Публикация

Община Стара Загора светна в розово в знак на солидарност с кампанията По-силни срещу рака

Община Стара Загора светна в розово в знак на солидарност с кампанията По-силни срещу рака

Събитието бе официалният старт на кампанията, в която партньори са КОЦ-Стара Загора, община Стара Загора, CredoWeb, в. Животът днес, Зонта клуб и сдружение "Свят без граници"


Община Стара Загора засия в розово в сряда вечерта в знак на съпричастност към страдащите от рак гърдата и рак на шийката на матката и като апел към всички жени да посещават профилактични прегледи.  Проявата сложи официално началото на четиримесечната кампания „По-силни срещу рака“ на Комплексния  онкологичен център - Стара Загора, социалната мрежа за здраве CredoWeb  и в. „Животът днес“. Тя стартира в  „ първите дни на октомври и се провежда с подкрепата на община Стара Загора. В знак на подкрепа в битката с рака на гърдата  в розово са били осветявани емблематични сгради по света като Айфеловата кула, Бъкингам, Емпайър Стейт Билдинг и Буурж Халифа в Дубай.

В рамките на кампанията се провеждат безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза и шийката на матката. В КОЦ за 2015 г. през стационарния блок са преминали над 10 000 болни, а в Диагностично- консултативния блок са извършени 35 хил. прегледа.

По време на хепънинга, проведен пред общинската администрация, зам.-кметът Красимира Чахова благодари на управителя на центъра д-р Петър Чилингиров за предоставената възможност на жените от Стара Загора за безплатно изследване и ранна диагностика. Тя припомни, че годишно в България 1200 жени стават жертва на онкозаболявания заради липса на навременна диагноза и профилактика.

„Информацията премахва страха. Цел на кампанията е да провокираме дамите да се изследват, както и да промотираме ранната профилактика на тези социално значими заболявания", подчерта д-р Чилингиров.

Шефът на КОЦ-Стара Загора обяснява необходимостта от профилактични прегледи

Той припомни, че безплатни профилактични прегледи за рак на шийката на матката и рак на гърдата се провеждат постоянно и целогодишно в Комплексния онкологичен Център.

Своите послания в подкрепа на страдащите от заболяването и за ранна превенция отправиха със свои изпълнения актрисата от ДТ "Гео Милев" Елена Азалова, певицата Мадлен Ковачева, актьори от кукления театър и общинският ансамбъл "Загоре". В събитието се включиха д-р Антония Тодорова от общинския отдел „Здравеопазване", представители на "Зонта Клуб"и Сдружение "Свят без граници", с чиято подкрепа се осъществява кампанията.

„Свикнали сме да си мислим, че имаме други приоритети в днешния ден, а дали здравето е от тях?! Това може да не касае вас, може да сте мъже, но имане майки, приятелки, познати. Не отлагайте за утре, направете крачката днес! Ние я направихме, заповядайте на преглед в онкологичния център в Стара Загора. Аз направих своя преглед, направете го и вие!“, призова Милена Илиева от „Свят без граници“.

Младежи от Международния Младежки център раздаваха безплатни информационни брошури.

Безплатните профилактични прегледи в рамките на кампанията се извършват в специализираните кабинети на КОЦ, след предварително записване на телефоните на регистратура - 042/ 614196.

​ 

Коментари