Публикация

Очаква ни септемврийски бум на хепатит А

Това е сезонна инфекция с дълъг инкубационен период и неминуемо ще има сериозно повишаване за заболеваемостта в началото на есента. Това каза за health.bg д-р Ангел Кунчев, началник на Отдела за надзор на заразните болести към Министреството на здравеопазването.


Случаите на хепатит А чувствително ще нараснат през септември, тъй като заразата често се пренася при почивка на море, а инкубационният период е дълъг и симптомите не се проявяват веднага.

Това прогнозира пред health.bg д-р Ангел Кунчев, началник на Отдела за надзор на заразните болести към Министреството на здравеопазването.

„Хепатит А е вирусна инфекция, която се предава чрез заразена вода или храна, а обикновено заразяването става по време на почивките на море. Тъй като хепатит А – или както го наричат хората жълтеницата - има дълъг инкубационен период от месец и половина до два месеца, най-сериозните епидемии започват през септември." – поясни д-р Кунчев.

Основна причина за разпространението на хепатит А е лошата лична и публична хигиена. Освен чрез мръсните ръце, заразата се пренася и чрез нехигиенично обработена или съхранявана храна, особено по курортите, подчерта още д-р Ангел Кунчев.
По думите му, вирусният хепатит А е типична стомашно-чревна инфекция, изключително устойчива на външните условия.

Като вирусна инфекция хепатит А може да причини увреждане на черния дроб. u0417а разлика от другите форми на вирусен хепатит, той обикновено протича по-леко и продължителността му не е голяма. Характерно е и това, че заболяването не става хронично и най-често черният дроб се възстановява.

Освен чрез замърсена храна и вода, хепатит А може да се предаде и по полов или кръвен път. Това става чрез анален контакт или при използването на едни и същи игли, обикновено при зависимите от наркотици.
Вирусът на хепатит А навлиза в организма през устата, размножава се и преминава в изпражненията, с които се отделя в околната среда. По време на активното си размножаване за определен период от време вирусът се намира в големи количества и в кръвта.

Хепатит А се пренася, като в устата попадат замърсени с изпражнения храна или вода, а епидемичният характер се определя от факта, че заразяването може да стане и чрез контакт със заразен вече и в инкубационен период човек – чрез храна или предмети. Вирусът може да се предаде и при ядене на морска или водна храна, добита от вода, замърсена със съдържащи вируса изпражнения.

Важно е да се знае, че вирусът не преминава през плацентата и че при бременните жени не съществува риск да се зарази плодът.

По симптоми хепатит А наподобява грипно заболяване. Тъй като не винаги болният пожълтява, то може да се окаже коварно, ако не се посети лекар и не се вземат мерки.

Най-честите оплаквания са повишена температура , болки в гърлото, хрема, отпадналост и лесна уморяемост, болки по мускулите и малките стави на ръцете, загуба на апетит, гадене и повръщане, диария, потъмняване на урината.

Специалистите съветват да се мият често ръцете и да се консумира чиста храна и вода.




Коментари