Публикация

Очаква се НРД 2017 да съвпадне до голяма степен с предложенията на БЛС

Преговорите по ключовия за здравната система договор може да приключат до 21 февруари


Очаква се Националният рамков договор за 2017 г. да е близък и до голяма степен съвпадащ с предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС).

Това заяви пред журналисти председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев след среща между служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и представители на БЛС и НЗОК. 

Д-р Грозев поясни, че на ниво Надзорен съвет на НЗОК и Управителен съвет на БЛС засега текстовата част на Националния рамков договор не е разисквана. Обсъждани са само финансовите параметри, като в общите виждания няма съществени различия от предложенията на съсловната организация. 

Председателят на лекарския съюз каза още, че се очаква решение на проблема за преразпределение на бюджета на касата. Предвижда се увеличение на средствата в извънболничната и в болничната помощ, без да се нарушава макрорамката.

Съсловната организация предлага повишаване цените на някои дейности в извънболничната помощ и на някои клинични пътеки, като приема виждането за постигане на гъвкавост при разпределението на прогнозните болнични бюджети чрез въвеждане на 4-месечен период. Надеждите са, че така ще се осигури спокойствие в системата. 

Според д-р Грозев 4-месечните бюджети дават повече възможности да се прецени дейността на лечебните заведения, съобщават още от БЛС.

Планира се преговорите по НРД да приключат до 21 февруари.

Коментари