Публикация

Около 40 хил. деца в страната не са имунизирани срещу морбили

Около 40 хил. деца в страната не са имунизирани срещу морбили

Лабораторно доказани са 7 случая на заболяването


Около 40 хиляди деца у нас не са ваксинирани срещу морбили

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ. 

Две групи са неимунизираните деца – едните, на които майките не са разбрали или не са ги завели втори път, за да бъдат ваксинирани, това са предимно деца от ромски произход, и другите – на майките интелектуалки, на които някой им казал „недейте да слагате ваксини“, поясни проф. Кантарджиев и отбеляза, че по-голям риск има за неваксинираните деца, отколкото за останалите. 

Той отправи призив към майките, чиито деца не са били имунизирани, да се обърнат към педиатър. Имунизацията се прави 13 месеца след раждането и след това на 12 години. Ваксината е тривалентна – срещу морбили, паротит (заушка) и рубеола

Заушката при момчетата в пубертета е опасна, защото засяга тестисите и крие риск за репродуктивното здраве. Ако пък бременна жена се зарази с рубеола, увредата на плода е много по-голяма, отколкото при Зика“, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

До момента 7 са лабораторно доказаните случаи на морбили в страната. Вероятните са 10, като всички са в пловдивския квартал Столипиново. Заболели са две млади жени (на 20 и 24 г.) и техните деца.

Според проф. Кантарджиев засега няма опасност от епидемия. „Министерството на здравеопазването взема адекватни мерки, подчерта той.

Със заповед на министър Семерджиев е създадена координационна комисия по морбили, която днес в 15:00 ще заседава.

Коментари