Публикация

Оредяла коса? Виновниците - анемия, стрес или просто глад


Много от проблемите на косата се дължат на външни фактори. Тя става суха, чуплива и се поврежда непоправимо от дългогодишното третиране – сушене, боядисване, изправяне или къдрене.

Състоянието на косата обаче показва и състоянието на организма. При някои заболявания, както и от някои медикаменти тя губи блясъка си, изсъхва и оредява. 

Случаите на оредяване на косата зачестяват заради стреса или защото хората просто живеят по-дълго – както тревогите, така и естественият процес на остаряване водят до косопад.

Каквито и да са причините, загубата на коса има голямо отражение върху самочувствието и настроението, както и при възстановяването от болести. Когато човек има здравословен проблем, състоянието на косата не е само въпрос на суета. Ако се намери начин за решаване на проблема, самочувствието се повишава и здравето се подобрява по-бързо.

Болестите не могат да се диагностицират по състоянието на косата, но е възможно да не подозирате, че имате някакъв проблем, от който косата ви оредява.

Aнемия

Организмът има нужда от желязо за производството на червени кръвни телца, които го снабдяват с кислород. Недостигът на желязо води до анемия, което означава по-малко червени кръвни телца. Така намалява притокът на кислород към скалпа, фоликулите на космите не се захранват и косата постепенно оредява, като понякога и кожата на главата започва да прозира.

Други симптоми на анемията са бледа кожа, летаргия и умора. При анемията трябва да се приема желязо. Усвояването му от организма може да се затрудни от недостиг на витамин С и консумацията на кофеин или алкохол. Портокаловият сок и богатите на желязо храни помагат за възстановяването на косата.

Хранителни разстройства

Естественият растеж на косата може да спре при намален прием на храна, от който страда кръвоснабдяването на скалпа. Косата губи блясъка си и започва да пада. При драстично отслабване или ограничаване на калориите косата оредява.

Тя може да се възстанови с балансирана диета, но с много протеини. Те са жизнено важни, защото косата е съставена от тях. Закуската трябва да е богата на протеини, тъй като сутрин тяхното съдържание във фоликулите на космите е най-ниско.
Непременно включете в диетата храни, богати на витамини, особено В комплекс, цинк и мастни киселини.

Синдром на поликистозните яйчници

Този синдром се причинява от излишък на мъжки хормони, което води до оредяване на косата над челото. Това се получава само ако жените с поликистозни яйчници имат генетична обремененост от окапване на косата.

При това заболяване се окосмяват и лицето, и тялото. За възстановяване на косата помагат лекарствата за понижаване на мъжките хормони, както и масажите на главата, които увеличават притока на кръв към скалпа и фоликулите на космите.

Проблеми с щитовидната жлеза

Първият признак за нарушения на дейността на щитовидната жлеза може да бъде окапването на косата. Излишъкът или недостигът на тироидните хормони в организма се отразява на метаболизма и на естествения цикъл на растеж на косата. Косата оредява цялостно –  отзад, отстрани и отгоре – защото страдат всички фоликули.
В тези случаи е необходимо медикаментозно лечение. То може да се подпомогне от богата на протеини диета и масажи на главата всяка сутрин.

Стрес

Стресът може да причини преждевременно побеляване на косата. Хормоните, които организмът отделя при стресови ситуации, влияят на усвояването на В витамините, които са необходими за пигментацията.
Емоционалният стрес може да причини алопеция, при която имунната система атакува клетките на косата и тя пада на снопчета.

Често първата проява на алопеция е малко олесяло петно на главата или на брадата на мъжете.

При преждевременно побеляване на косата помагат релаксиращите упражнения и добавките от витамин В комплекс. Алопецията се лекува по различни начини, включително със стероиди или лека терапия с ултравиолетови лъчи, но в някои случаи просто трябва да се изчака косата да се възстанови от само себе си, което може да се случи и след години.

Коментари