Публикация

Остър недостиг за лекари в 10 области на страната

Търсят се общопрактикуващи лекари, медицински сестри и кардиолози


Всяка медицинска специалност отчита недостиг на кадри, а в 10 области на страната има глад за лекари в различни направления. Това съобщава в днешния си брой в. „Телеграф”, цитирайки Националния статистически институт (НСИ).

Най-дефицитните специалисти са уролози, психиатри, инфекционисти и неонатолози. Според прогнозите обаче до пет години страната ни ще е изправена пред сериозна криза и за педиатри, кардиолози, анестезиолози, ендокринолози, патолози и дори хирурзи. Статистиката на Българския лекарски съюз сочи, че средно по около 500 лекари напускат страната на всеки 12 месеца. Малко повече са завършващите млади медици. През изминалата година обаче 75% от дипломиращите се в Медицинския университет в София са заявили, че искат да заминат и да работят в чужбина. Така на практика почти всеки нов кадър избира да практикува извън страната ни, а от общо 31 383 бели престилки у нас в момента под 9% са тези под 30 г. За разлика от тях пък в пенсионна възраст са около 25% от практикуващите български специалисти, посочва изданието.

Според справката най-тежък е недостигът на лекари в Разград, Силистра, Смолян и Видин. В някои от тези райони има изцяло заличени специалности, в които няма нито един медик. Така например Видин е без уролози, в Разград има едва един инфекционист, в Силистра и Смолян са липсват достатъчно психиатри. Но докато в тези райони на 10 000 души се падат по 26 лекари, в София и Пловдив разпределянето е над 45. Огромната концентрация на експерти в столицата и по-големите градове оставя малките населени места без медици в изключително важни области. В цялата страна има едва 42-ма неонатолози, които също са неравномерно разпределени. В три области няма нито един такъв специалист, а в други четири има по един. Още по-страшна е ситуацията с детските хирурзи, които са едва 28 общо.

Общопрактикуващите лекари също са недостатъчно. Средно за страната се падат 6,2 на 10 000 души. Миналата година националната здравна карта отчете дефицит на семейни лекари с близо 500 специалисти по-малко от необходимия минимум. Най-добър достъп до такива медици има в Плевен, където на 10 хил. души се падат 8 практики. В Разград, Търговище и Кърджали обаче за същия брой пациенти отговарят два пъти по-малко лекари - около 4. 

При медицинските сестри положението е още по-трагично, отбелязва изданието. Според заложеното в здравната карта не ни достигат 10 800 сестри, за да отговаряме на необходимия минимум. Междувременно обаче броят им продължава да намалява. През 2015 г. общият брой на тези специалисти е 30 972, което с почти 2 хил. по-малко в сравнение с предходната година.


Коментари