Публикация

Отхвърляне на бременността или отхвърляне на реалността

През последните 20 години в Западна Европа започна да се говори и обсъжда един феномен около бременността на жените, наречен „отхвърляне на бременността”. За съжаление все още остава слабо познат за обществото, но провокира силни емоции и осъдителни реплики.


Това е феномен, при който жената е бременна без съзнателно да си дава сметка. Обичайните симптоми липсват изцяло. Почти до момента на раждане. Така специалисти от сферата на психичното здраве започнаха да проявяват интерес около това какво става в и с психиката на жена бременна в деветия месец и разбрала за това едва преди две седмици. Софи Маринополус, психоаналитик го дефинира по следния начин: ”Психичен механизъм на защита, целта на който е да запази субекта т.е. игнорирайки реалността, личността се предпазва от разпад и непоносимо психично страдание.”

Бременност, която не се вижда и не се усеща

„Отхвърляне на бременността” – жената е бременна без да го знае. Това няма нищо общо с невротичната или с прикритата бременност! В първия случай невротична бременност – жената толкова силно желае дете, че тялото започва да „изразява” всички симптоми на бременността, но тя не е бременна. Във втория случай прикрита бременност – жената знае, че е бременна, но поради лични, професионални и социални причини крие това от обкръжението. Колкото до „отхвърляне на бременността”, то този феномен се свързва с изцяло друга реалност. Сякаш самото тяло решава да скрие бременността от самата майка.

Статията продължава в сайта на ДКЦ Асцендент

Коментари