Публикация

Открити са причинителите на непоносимостта към глутен

Британски и австралийски учени твърдят, че са разгадали мистерията около цьолиакията.


Това е автоимунно заболяване, което се характеризира с непоносимост към глутен (протеин в житото, ръжта, ечемика и др.) и води до различни здравословни проблеми в следствие от увреждането на чревния тракт.

Новите изследвания показват защо този протеин може да бъде токсичен за хората с цьолиакия.

Проведените тестове с 200 души, които консумирали различни вариации на продукти с глутен, установили, че 90 от 2700-те протеинови фрагменти се третират като опасно токсични от организма.

Учените са открили три от тях, които са особено вредни и са отговорни за агресивната реакция на имунната система към глутена.

Специалистите се надяват, че откритието ще доведе до разработването на ефективни методи за лечение на заболяването.

Австралийска биотехнологична компания вече е създала инжекция, която прави алергичните хора по-малко чувствителни към глутен. 

Коментари