Публикация

Първата трансплантация в частна болница у нас бе извършена в Токуда

55-годишен мъж получи шанс за живот след първата чернодробна трансплантация в Токуда Екипите на доц. Драганов и д-р Симеонов направиха успешно присаждане на черен дроб за първи път в частна болница у нас


55-годишен мъж получи шанс за живот след първата чернодробна трансплантация в Токуда

Екипите на доц. Драганов и д-р Симеонов направиха успешно присаждане на черен дроб за първи път в частна болница у нас

Екипите на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкретична и обща хирургия и Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение на Токуда Болница София извършиха първата органна трансплантация в частна болница у нас.

Реципиентът е 55-годишен мъж с тежка чернодробна недостатъчност, в последен стадий на цироза. Той е пациент на отделението по Гастроентерология в Токуда Болница от 6 месеца. Оттогава е в листата на чакащите за трансплантация, тъй като това е единственият му шанс да живее. Според скалата, която дава оценка за уврежданията на черния дроб, пораженията са безвъзвратни и преживяемостта в тези случаи е от 3 месеца до 1 година. Докато чака възможност за трансплантация, пациентът преживява и един тежък кръвоизлив, овладян от лекарите в японската болница.

На 27 септември сутринта екипите на доц. Кирил Драганов, началник на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, и д-р Георги Симеонов, началник на Анестезиология и Интензивно лечение в Токуда, завършиха трансплантацията, като минаха благоприятно през всички нейни етапи. Болният е в добро следоперативно състояние в реанимацията на японската болница под зорко денонощно наблюдение от мултидисциплинарен екип.

„Операцията беше усложнена от състоянието на пациента и напредналата му цироза, но благодарение на перфектните екипи от над 30 души в Токуда, които бяха изключително добре подготвени и с които взимодействахме отлично, черният дроб беше успешно трансплантиран. Искам да изкажа голяма благодарност на всички от екипа на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, на операционните сестри и анестезиолозите в Токуда, както и на колегите от болница Лозенец, които ни оказаха ценно съдействие при експлантацията на органа.” – каза доц. Кирил Драганов.

„Отлична организация на екипите и нито една грешна стъпка позволи да завършим успешно тежката операция в събота сутринта. Пациентът е в реанимация в задоволително състояние. Искам да използвам възможността да приветствам благородното решение на близките на донора.” – добави д-р Симеонов.

След като в четвъртък стана ясно, че във Варна има донорска ситуация и близките на 42-годишен мъж в мозъчна смърт се съгласиха да дарят органите му, донорът бе превозен с хеликоптер до болница Лозенец в София. Със съдействието на Агенцията по трансплантация, в петък екипите на доц. Драганов и д-р Симеонов извършиха експлантация на донорския орган, след което черният дроб бе транспортиран в Токуда за предстоящата операция по присаждането му.

Всички етапи на операцията бяха извършени отлично от екипи от над 30 лекари, медицински сестри и помощен персонал. Това е първата трансплантация, която се извършва в частна болница у нас.

Коментари