Публикация

Първи случай на предаване на вируса зика от жена на мъж при полов акт

Това е и първият въобще регистриран случай в САЩ на предаване по полов път на зика от жена на нейния сексуален партньор мъж, обявиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ



Първи случай на предаване на вируса зика от жена на мъж при полов акт бе документран от департамента за здравеопазване към общината на Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Това е и първият въобще регистриран случай в САЩ на предаване по полов път на зика от жена на нейния сексуален партньор мъж, обявиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

В типичния случай вирусът се разпространява при ухапване от инфектиран комар. 

При всички предишни документирани случаи на заразяване със зика по полов път

вирусът е предаден от мъже на техните

сексуални партньорки или партньори,

обяви в изявление клонът на организацията, базиран в Атланта. 

При случая в Ню Йорк заразяването станало на следващия ден, след като жена на възраст между 20 и 30 г. се прибрала в Ню Йорк от зона, където има активно предаване на вируса зика. Тя осъществила единичен незащитен полов акт с партньор мъж, който не е пътувал извън САЩ през последната година.

На другия ден жената развила треска, чувствала умора и имала обриви и болки в тялото, заради което потърсила лекарска помощ. Служители от отдела за здравеопазване по-късно потвърдили, че се е заразила с вируса зика.

Когато партньорът й развил същите симптоми 7 дни по-късно и потърсил помощ от същото медицинско заведение, случаят бил докладван от здравния отдел на общината в Ню Йорк на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. За основна причина на заразяването от жена на мъж се посочва незащитен вагинален секс. 

Центровете за контрол и превенция на САЩ  препоръчаха в специално изявление всички бременни жени, които имат сексуален партньор, който е пътувал до или живее в зона, където вирусът зика е активен, да използват методи на предпазване всеки път при полов акт или

да се въздържат от секс

по време на бременността си

Въпреки че досега не е документиран случай на предаване на вируса от жена на жена, тези препоръки сега важат и за жени сексуални партньорки на бременни жени.  

Центровете за контрол и превенция също така обновяват препоръките си към сексуално активни двойки, в които партньорката не е бременна или не планира бременност, както и към хора, които искат да намалят риска за себе си от заразяване с вируса зика по полов път. 

Здравните служители в САЩ вече стигнаха до заключението, че заразяването със зика на бременни жени може да доведе до микроцефалия – вродена малформация, при която бебето  се ражда с малка глава и която може да доведе до много сериозни проблеми при развитието на детето. Според Световната здравна организация вече има консенсус сред учените, че зика може да причини също така синдрома на Гилен-Баре, рядко неврологично заболяване, което причинява временна парализа при възрастните хора. 

Връзката между зика и микроцефалията за първи път се появи през есента на миналата година в Бразилия. В страната в момента има потвърдени повече от 1600 случая на микроцефалия, за която се смята, че се дължи на заразявания с вируса при бременни жени. 

Източник: "Медикал нюз"


Коментари