Публикация

Пациентски организации: Лошо финансиране на здравеопазването през 2009 г.

Увеличението на бюджета за здравеопазване е само формално и няма да се усети от пациентите...


Увеличението на бюджета за здравеопазване е само формално и няма да се усети от пациентите.

Това заяви пред health.bg Диана Хаджиангелова, член на Координационния съвет на пациентската конфедерация „Защита на здравето” и главен секретар на Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

„Тези 480 милиона лева нарастване на бюджетните средства няма реално да доведат до подобряване на финансирането в здравеопазването, като се има предвид, че 400 милиона отиват за увеличаване на резерва на касата.” – коментира Диана Хаджиангелова.

Тя коментира, че не е редно пациентите да са без право на глас при управлението на Националната здравноосигурителна каса и че конфедерацията „Защита на здравето” очаква министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев да изпъни обещанието си да издаде наредба за попълване на пациентската квота.

Според нея, сериозен проблем е това, че икономисаните от НЗОК средства не могат да се пренасочват за реимбурсиране на лекарства.
„С това застаряващо население нуждата от такива средства ще нараства.” – прогнозира Диана Хаджиангелова.

Пациентската конфедерация настоява да се създаде обществен съвет в Министерството на здравеопазването, включващ представители на пациентските организации.


Коментари