Публикация

Песен на Bee Gees помага за спасяване на пациенти при спиране на сърцето

Американски учени са установили, че песента Staying Alive е композирана върху идеалния ритъм за сърдечен масаж, прилаган при спиране на сърдечната дейност...


Американски учени са установили, че песен на групата Bee Gees е композирана върху идеалния ритъм за сърдечен масаж, прилаган при спиране на сърдечната дейност, съобщи Би Би Си.

Изследователите посочват, че в песента Staying Alive от 1977 г. „пулсира” със 103 удара в минута, което е много близо да идеалните 100 масажни движения, необходими за спасяването на живота на пациент със спряло сърце.

Известно е, че при спиране на сърдечната дейност масажът чрез ритмичен натиск върху гръдния кош може да спаси живота на болния, но хората се страхуват да го правят, защото не знаят как да поддържат необходимия ритъм.

Според Дейвид Матлок, един от авторите на изследването, правилното реанимиране може да увеличи трикратно броя на спасените при подобни инциденти.

В медицинския колеж на Илинойския университет е проведен експеримент, при който 15 лекари и студенти са правили непряк сърдечен масаж на манекени под звуците на Staying Alive, следвайки ритъма на песента.

Няколко седмици по-късно експериментът е бил повторен без музикален съпровод, като участниците са се опитали мислено да възпроизведат звученето на Staying Alive. Установено е, че при втория експеримент масажните движения са били средно 113 в минута, което е повече от препоръчваните 100, но е по-благоприятно за пациента от евентуално забавяне на ритъма.

Междувременно Американската асоциация за сърдечни заболявания съобщи, че от две години използва песента Staying Alive като учебно „пособие” за реаниматолози, въпреки че не е разполагала с информация за експеримента на Илинойския университет.


Коментари